Antena Meniu Search
x

O tragedie nucleară precum cea de la Cernobîl nu mai este posibilă - expert român în energie nucleară

Atacul ruşilor asupra centralei nucleare Zaporojie a stârnit un val de panică în rândul oamenilor. Teodor Chirica, expert în energie nucleară, spune însă că un dezastru nuclear de proporţiile celui înregistrat la Cernobîl nu mai este posibil în zilele noastre, pentru că centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate. 

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 14:15

O tragedie nucleară precum cea de la Cernobîl nu mai este posibilă
O tragedie nucleară precum cea de la Cernobîl nu mai este posibilă - Shutterstock

Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român (ROMATOM), a declarat pentru Agerpres că situaţia actuală este complet diferită de cea de la Cernobîl. 

"Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii. Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară.

Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani", a explicat specialistul.

Eventualele scurgeri vor avea efecte reduse asupra populaţiei

Pe acelaşi subiect

Centrala de la Cernobîl nu avea un astfel de sistem complex de protecţie.

"Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului.

Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare", a precizat Chirica.

Imagini cu bombele care cad în jurul centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din această ţară, a fost lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse. Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.

Situaţia a alarmat inclusiv Casa Albă. Joe Biden a discutat telefonic cu Zelenski pentru a se pune la curent cu evenimentele. Nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. 

Invazia Rusiei în Ucraina şi comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate în Europa Centrală, oamenii grăbindu-se să cumpere iod, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii. 

De ce este importantă centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie, construită între 1984 și 1995, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua ca mărime din lume. Are șase reactoare, fiecare generând 950 MW și cu o putere totală de 5.700 MW, energie suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuinţe. 

În mod normal, produce o cincime din energia electrică a Ucrainei și aproape jumătate din energia generată de instalațiile nucleare ale țării. Centrala este situată în sud-estul Ucrainei, în Energodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Se află la aproximativ 200 km de regiunea Donbas și la 550 km sud-est de Kiev.

Autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din sud-estul Ucrainei, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Taczos, subliniind că nu există niciun pericol pentru populaţia din România. "În prezent, autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiaţii după ce centrala nucleară din Zaporijie din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forţele armate ruse. Nu există niciun pericol pentru populaţia din România", a scris, pe Facebook, Barna Taczos.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O tragedie nucleară precum cea de la Cernobîl nu mai este posibilă - expert român în energie nucleară