Antena Meniu Search
x

Video Oamenii din spatele Ro-Alert. O echipă Observator a filmat, în exclusivitate, în dispeceratul care gestionează aplicaţia

Lupta cu pandemia s-a dus pe toate fronturile, iar unul dintre instrumentele de apărare a fost sistemul de avertizare Ro-Alert. Numai în ultimul an în telefoanele oamenilor au ajuns aproximativ o mie de alerte. O echipă Observator a filmat în exclusivitate în dispeceratul care gestionează aplicaţia.

de Bogdan Ocnaru

la 25.05.2021, 09:06

Vezi și

2 minute!!

Deranjant pentru unii, sunetul ales pentru Ro-Alert trebuie să-ţi atragă atenţia. E acelaşi sunet, indiferent de tipul telefonului. Iar mesajele anunţă urgenţe. 

Colonel Dan Roşu: Fenomene meteo periculoase, inundaţii, freezing rain, cum a fost ploaia de gheaţă, incendiu sau, cum au fost cele din acest an, epidemiologie.

Colonelul Dan Roşu e cel care decide cine primeşte alertă pe telefon. Lucrează la ISU Bucureşti de 25 de ani. Iar de peste zece ani coordonează resursele echipajelor şi le trimite la intervenţii. Din 2017 este responsabil şi de aplicaţia Ro-Alert.

Pe acelaşi subiect

Colonel Dan Roşu: Sunt primul şi prin mine află şi ceilalţi. Eu ma simt responsabil pentru ceilalţi de a afla cât mai repede. aceste mesaje nu pot face decât un bine.  

Bogdan Ocnaru, reporter Observator: Toate mesajele trimise in ultimul an, in Bucuresti si judetul Ilfov, peste 100, au avut legatura cu pandemia. Oamenii au fost informati despre localitati care intra în carantină, daca aceasta s-a prelungit, ori au primit sfaturi despre cum sa se protejeje împotriva Covid.

Aplicaţia funcţionează prin celulele radio ale antenelor de telefonie mobilă

După multe situaţii în care oamenii s-au trezit cu locuinţele inundate, fără să ştie că urmează fenomene meteo extreme, s-a pus problema unui sistem de alertă care să le dea timp să se adăpostească.

Aplicaţia funcţionează prin celulele radio ale antenelor de telefonie mobilă, iar mesajele sunt trimise pe canale dedicate şi au prioritate în faţa apelurilor obişnuite sau a sms-urilor clasice. 

Colonel Dan Roşu: Se poate selecta şi o arie mai restrânsă decât un sector întreg.

Pe de altă parte, sistemul Ro-Alert nu trimite avertizări înainte de producerea unui cutremur, ci doar după. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Oamenii din spatele Ro-Alert. O echipă Observator a filmat, în exclusivitate, în dispeceratul care gestionează aplicaţia