Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Obiectele ca pe vremea bunicilor care se vând bine și azi. Sunt confecționate după o tehnică veche de 2.000 de ani

Zeci de meşteri populari au împânzit Parcul Copou din Iaşi, acolo unde a avut loc festivalul naţional de ceramică. Meşterii, veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate, au adus cu ei fel şi fel de obiecte din lut. Un singur numitor comun au avut: toate sunt tradiționale și vor să ducă meșteșugul mai departe.

de Clara Mihociu

la 01.07.2024 , 08:43

La 68 de ani, acest meșter popular din Gorj a pierdut de mult șirul obiectelor care, prin mâinile sale, au prins viaţă. "Eu m-am născut cu oalele în casă pentru că părinţii mei au fost olari şi din familie am preluat. Asta e ceramica de Găleşoaia îi spunea", povestește meșterul Ion Retezeanu. "Cu ăsta mergeam la fântână înainte vreme, la bunari se spunea la noi şi aduceau oamenii apă, că nu era plastic, nu era apă pe ţeavă". 

Este doar unul dintre cei peste 70 de meșteri populari care au fost prezenți la festivalul de ceramică din Parcul Copou. Ca în fiecare an, cele mai multe priviri le-a atras ceramica de la Marginea. În ciuda aspectului modern al acestora, este o tehnică veche de peste 2.000 de ani, iar secretul este faptul că, odată realizate, după ce au stat 8 ore în cuptor, rămân încă două zile în fumul şi căldura de acolo, pentru a căpăta culoarea neagră.

Tradiție păstrată din tată în fiu

Vezi și

Tânărul care le creează a moștenit îndeletnicirea de la tatăl său, o tradiţie purtată, deja în familie, de cinci generații. “Ceramica noastră de Marginea, este o ceramică de origine dacică. La Marginea se produce de peste 300 de ani. Uscarea trebuie, neapărat, să fie de minim două săptămâni, apoi decorarea cu piatră de râu şi la finalul uscării, trebuiesc arse în cuptor”, explică meșterul Corneliu Magopăț

Alții au înfrumusețat lutul cu un strop de culoare. "E făcut la roată, bineînţeles şi când e făcut e dat caolinul, albul, după iar pictat manual", spune meșterul Matei Deneș. Târgul național de ceramică "Cucuteni 5000" s-a aflat la cea de-a 42-a ediţie.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Obiectele ca pe vremea bunicilor care se vând bine și azi. Sunt confecționate după o tehnică veche de 2.000 de ani