Video Oile şi holdele, binecuvântate în a doua zi de Rusalii. Preot: "Ne rugăm să fie păzite de fulgere, de prădători"
În toată ţara, tradiţiile au continuat în a doua zi de Rusalii. În judeţul Mureş, localnicii au participat, alături de preoţi, la o slujbă de binecuvântare a oilor. În felul acesta, animalele ar trebui să fie ferite de prădători sau accidente cauzate de vremea rea. Iar în Caraş-Severin, preoţii au stropit recoltele cu apă sfinţită, pentru a le feri de dăunători.
Într-un sat din Mureş, tradiţia sfinţirii oilor la începutul păşunatului este încă practicată de localnici. Preoţii din sat binecuvântează animalele, în preajma Rusaliilor, pentru a le proteja de rele. "Prin apa asta sfinţită se binecuvintează turmele acestor gospodari. Ne rugăm să fie păzite turmele de vreme rea, de fulgere, de prădători", spune preotul Eugen Oprea.
De ani de zile, localnicii păstrează această tradiţie.
Binecuvântarea recoltelor, în a doua zi de Rusalii
A doua zi de Rusalii are tradiţiile ei şi în Valea Almăjului, din judeţul Caraş-Severin. Credincioşii participă la slujba de binecuvântare a recoltelor. În acest fel, cred că vor fi feriţi de daunele provocate de lăcuste şi gândaci. După terminarea slujbei, oamenii trec prin faţa preotului, sărută crucea şi se lasă stropiţi cu apă sfinţită. Fiecare primește câte un spic de grâu și frunze de nuc binecuvântate.
"Am săvârşit rugăciunea pentru a feri holdele noastre pomii şi bogăţia pe care ne-o dă Dumnezeu. Vedem întreaga recoltă, este în toată splendoarea ei", mărturiseşte şi preotul Vasile Dragoş. După slujbă, sătenii s-au îndreptat, în sunetul clopotelor, spre biserică, pentru a aprinde lumânări pentru cei vii şi cei morţi, dar şi pentru a se ruga pentru sănătatea comunităţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰