Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Omul Mihai Şora, condus pe ultimul drum. "Toată viaţa mea am fost chinuit de marile întrebări. Și înainte de asta, ce era?"

Filozoful şi eseistul Mihai Şora, un reper pentru lumea intelectuală a României, a fost astăzi înmormântat cu onoruri militare. Familia, prietenii, dar şi reprezentanţi din generaţiile tinere şi-au luat rămas bun. La peste un veac de viaţă, Mihai Şora era tată, bunic, străbunic, dar şi model pentru tinerii care au protestat în ultimii ani în Piaţa Victoriei. 

de Redactia Observator

la 28.02.2023 , 20:32

Zeci de apropiaţi, rude şi prieteni, dar şi oameni care l-au admirat, şi-au luat rămas-bun de la cel mai longeviv filozof din lume. La sluba religioasă de la Biserica Albă din Capitală au venit politicieni, scriitori şi oameni pentru care Mihai Şora a fost o voce şi un reper.

Omul Mihai Şora, condus pe ultimul drum

Theodor Paleologu: Am amintiri cu el ca un bunic sfătos, cumsecade, blând întotdeauna, moderat. A avut mulţi apropiaţi, discipoli să le spunem, oameni cu care a discutat şi înainte de 89, care au găsit în el un mentor.

Vezi și

Născut la doi ani după începerea Primului Război Mondial, Mihai Şora a împărtăşit mereu cu tinerele generaţii vasta experienţă de viaţă şi culturală.

Pe acelaşi subiect

Iulian Bulai, USR: A reprezentat un mod de a fi. Omul care arată că tinereţea durează dincolo de vârste. Reprezintă un exemplu.

Mihai Şora: Toată viaţa mea am fost chinuit de marile întrebări. O întrebare de când eram copil mic, "Bine, şi înainte de asta, ce era?" "Bine, dar înainte de înainte" şi "Înainte de înaintealui".

Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei: Un spirit remarcabil şi un om extrem de bun, care a transmis tuturor semenilor săi dragoste, prietenie, civilizaţie, lumină.

Theodor Paleologu: Toţi care au citit cărţile în "Biblioteca pentru toţi" trebuie să se gândească la el. El a iniţiat "Biblioteca pentru toţi." Să nu uităm că a fost ministru al Educaţiei.

Funcţie pe care a ocupat-o doar câteva luni după Revoluţie. Constant însă, în ciuda vârstei înaintate, Șora a fost una dintre vocile puternice ale protestelor anti-Guvernamentale din perioada 2017-2019.

Constantin Bălăceanu-Stolnici, academician: Un om de carte, un om care şi-a văzut de treabă, care a încercat să-şi servească ţara cât a putut. Am avut un mare respect faţă de el.

Cu doar câteva ore înainte de înmormântare, Luiza Palanciuc, soția filosofului, a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj emoționant. "Iubitule, așa arată Biserica inimii tale: încă mai plouă, dar nu e frig – ori poate nu mai simt eu frigul acum, când știu că ești liniștit ".

Mihai Şora are trei copii din prima căsătorie. La slujba de înmormântare, Tom Şora, mezinul familiei, a vorbit emoţionat despre relaţia cu tatăl său.

Mihai Şora lasă în urmă numeroase opere publicate. Pentru realizările remarcabile, filozoful şi eseistul a fost decorat cu Ordinul național "Pentru Merit" în anul 2000. În 2016, la împlinirea vârstei de 100 de ani, preşedintele României i-a acordat Ordinul național "Steaua României" în grad de Cavaler. Mihai Şora îşi doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu, din Capitală.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Omul Mihai Şora, condus pe ultimul drum. "Toată viaţa mea am fost chinuit de marile întrebări. Și înainte de asta, ce era?"