Antena Meniu Search
x

Video Operaţiune de amploare a DIICOT: 400 de persoane dau explicaţii procurorilor după ce 7 milioane de euro au fost furate din conturile companiilor de stat

Mai multe instituţii de stat au căzut în plasa uneia dintre cele mai mari reţele de escroci din România. Până ca poliţiştii să le dea de urmă, infractorii au reuşit să fure peste 7 milioane de euro. Aproape 400 de persoane dau explicatii în faţa procurorilor.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 21.07.2021, 20:05

Vezi și

Aproape 150.000 de euro, 130 de carduri bancare şi 250 de telefoane mobile. Asta au găsit poliţiştii de la crimă organizată şi ofiţerii DIICOT acasă la unul dintre liderii reţelei.

La fel ca reţelele teroriste, gruparea avea celule care nu ştiau una de existenţa celeilalte. Unii suspecţi monitorizau sistemele de licitaţie publică şi accesau ilegal calculatoarele instituţiilor sau companiilor de la care voiau să obţină bani. Apoi, alţi membri ai grupării se dădeau drept angajaţi ai unor furnizori către care instituţiile sau companiile aveau datorii, şi îi convingeau pe funcționari că și-au schimbat contul pentru încasarea facturilor. Imediat ce banii erau viraţi în contul fals, escrocii îi transferau în alte conturi până când îşi pierdeau urma. Alţi indivizi mergeau apoi să-i scoată de la bancomate.

Aproape 400 de persoane vor ajunge la audieri. printre ele si persoane nevoiase care, in schimbul unor sume modice, i-au ajutat pe infractori sa deschida conturi bancare, cu datele lor, prin care mai apoi gruparea spala sume de bani.

Între 50 şi 500 de lei primeau cei care ridicau sumele de bani sau deschideau conturi bancare în numele lor şi lucrau, fără să ştie, pentru o reţea recunoscută internaţional. Infractorii acţionau şi în Spania, Slovacia, Polonia, Cehia, Italia, Marea Britanie sau Germania. La noi, printre companiile şi instituţiile păgubite se numără NuclearElectrica, Imprimeria Naţională, Regia Autonomă a Domeniului Public din Cluj dar şi Societatea de Transport Public din Timişoara.

"În 2016 s-a transmis o adresă, se stipula în adresa respectivă că s-a schimbat contul în bancă al furnizorului de energie electrică. Colegii mei de la vremea respectivă au luat de bună acea adresă. Plata a fost făcută la vremea respectivă în valoare în valoare de 374.000 de lei plus TVA. După aceea furnizorul de energie şi-a cerut banii", a declarat Nicu Bitea, director STPT.

Până acum, nicio instituţie sau companie păgubită nu şi-a recuperat banii. În Spania, gruparea a făcut victime şi în rândul oamenilor obişnuiţi. Anchetatorii spun că e posibil ca şi la noi persoane de rând să fi căzut în plasa infractorilor şi îi roagă pe cei care cred că au fost păcăliţi în acest fel să meargă imediat la poliţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Operaţiune de amploare a DIICOT: 400 de persoane dau explicaţii procurorilor după ce 7 milioane de euro au fost furate din conturile companiilor de stat