Video Operele lui Brâncuși se întorc acasă într-o expoziție istorică la Timișoara. Obiectele au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro
După mai bine de jumătate de secol, oprelele marelui Brâncuşi se întorc în România. Vorbim despre cea mai importantă expoziție dedicată sculptorului român, un eveniment unic găzduit de Muzeul de artă din Timişoara. Operele, peste 100 la număr, sunt împrumutate din marile muzee ale lumii şi vor putea fi admirate până la finalul lui ianuarie.
Pentru prima dată românii vor putea admira atât de multe opere semnate de Brâncuși la un loc, la noi în țară. Vorbim despre sculpturi, fotografii, documente de arhivă, dar şi materiale filmate, toate menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții marelui artist român.
Doina Lemny - curatorul expoziției: Brâncuşi ia piatra, blocul de piatră şi îl sculptează direct. Avem impresia că e simplu, dar Brâncuşi a vrut prin acest sărut să exprime actul profund de dragoste când această îmbrăţişare formează din două persoane una. Este o fuziunea celor doi îndrăgostiti.
Obiectele au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro
Expoziția reuneste de la lucrări mai puţin cunoscute, la opere emblematice ale marelui sculptor.
- Cea mai mare expoziţie Brâncuşi, organizată la Timişoara. Cât costă un bilet pentru a vedea faimoasele opere...
- Ţinute inspirate din opera lui Constantin Brâncuşi într-o prezentare atipică la Timişoara
- Măsuri de securitate fără precedent la expoziţia Constantin Brâncuşi
- Brâncuși la Timișoara, expoziție de jumătate de miliard de euro. Peste 100 de opere ale sculptorului, reunite...
- Expoziţie cu 100 de opere ale lui Brâncuşi la Timişoara. Una dintre sculpturi, pentru prima dată în faţa...
Iulia Pop, reporter Observator: În expoziţia de la muzeul naţional de arta din Timişoara regăsim şi singura opera cu semnificaţie istorică reluată în 1945. Piatra de hotar este manifestul lui Brancuși față de pierderea a doua teritorii importante de către România Basarabia şi Bucovina.
Operele au fost imprumutate de la marile muzee ale lumii, de la Centre Pompidou din Paris, galeria de artă modernă Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova, dar şi colecții particulare.
Doina Lemny - curatorul expoziției: Ideea mea a fost ca să îl aducem pe Brâncuşi în ţara lui taie şi să arătăm că el a fost legat întotdeauna de România.
Pregătirile au început acum doi ani, iar obiectele din expoziţie au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro.
Alin Nica - președinte CJ Timiș: Înteaga comunitate întreaga ţară dar şi întreaga europa va afla despre această expoziţie. Trebuie să facem ceva extraordinar. Proiectul Timişoara capitala europeană a culturii nu trebuie să fie un proiect minuscul un proiect nesemnificativ, ci trebuie să fie ceva măreţ, ceva care să rămână permanent în memoria colectiva şi nu doar a celor deaici din timişoara ci a românilor îmn general şi a europenilor care vin să ne treaca pragul.
2,5 miloane de euro s-au investit şi în Muzeul de Artă Timișoara care gaszduieste expozitia.
Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă Timişoara: Acest maraton investiţonal a implicat reproiectare şi modernizarea completă a infrastructuirii muzeului de la instalaţiile de securitate la incendiu la cele de monitorizare şi control microclimatic, continuand cu sisteme avansate de supraveghere inteligentă.
Expozitia se deschide sambata, un bilet costă 100 de lei, dar accesul se face pe bază de rezervare. Evenimentul îşi va închide porţile la sfârşitul lunii ianuarie, iar organizatorii aşteaptă peste 100.000 de vizitatori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰