Antena Meniu Search
x

Ora de vară ar putea să dispară. Parlamentul European și-a dat votul pentru eliminarea ei

Ora de vara a fost eliminata după o decizie a Parlamentului European. Astfel, anul nu va mai fi împărţit în ora de iarnă şi ora de vară.

Ora de vară ar putea să dispară. Parlamentul European și-a dat votul pentru eliminarea ei

Ora de vara ar putea dispărea în UE. Parlamentul European a votat cu majoritate de voturi pentru eliminarea ei.

Totul a început la sfârşitul anului trecut, atunci când 70.000 de oameni din Finlanda au semnat o petiţie prin care au cerut Uniunii Europene să renunţe la ora de vară.

Motivul invocat a fost acela că schimbarea de două ori pe an a ceasurilor îi pune în dificultate pe oameni, iar majoritatea consideră enervant acest lucru.

Rezoluția pentru eliminarea orei de vară a fost votată de Parlamentul European cu 384 de voturi pentru și 153 împotrivă.

Pe acelaşi subiect

Însă rezoluția europarlamentarilor nu are un caracter obligatoriu, ci e doar o recomandare pentru Comisia Europeană, cea care este în măsură să decidă daca va elimina sau nu ora de vară.

Comisia urmează astfel să analizeze și să se exprime. Și, dacă va decide eliminarea orei, procedurile ar putea dura până la câțiva ani.

Dacă va dispărea ora de vară, România va rămâne în permanență cu două ore în plus față de Timpul Universal Coordonat, adică UTC + 2.

Nu ar fi prima dată când s-ar renunța la ora de vară

Ideea trecerii la ora de vara i-a aparţinut omului de ştiinţă Benjamin Franklin şi a fost propusă în secolul al XVIII-lea.

Ideea orei de vară a apărut ca o necesitate de război.

Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. Scopul a fost economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război.

România a adoptat pentru prima dată ora de vară în 1917. Asta până în 1943, când practica a fost suspendată.

Statele Uniunii Europene au început să adopte ora de vară începând cu 1970 pentru a economisi energie după primul șoc petrolier.

În România, ora de vară a fost reintrodusă în 1979. Atunci s-a stabilit ca în ultima duminică din martie, românii să-și dea ceasurile cu o oră înainte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ora de vară ar putea să dispară. Parlamentul European și-a dat votul pentru eliminarea ei