Video Orașul din România care rămâne fără termoficare, din toamnă. Localnicii nevoiași vor primi bani de centrală sau boiler
Marea debranşare cuprinde tot mai multe oraşe din ţară. Năvodari este ultimul de pe lista localităţilor care rămân fără apă caldă şi căldură. Din toamnă, Primăria renunţă la sistemul de termoficare, pentru că nu mai face faţă cheltuielilor, iar numărul abonaţilor e din ce în ce mai mic. Locuitorii sunt încurajaţi să-şi pună centrale de apartament sau boilere. Iar cei cu venituri mici vor primi 4.000 de lei ajutor.
Aurel Epure are o pensie de 1.150 de lei. A făcut deja demersuri pentru a-şi pune centrală, dar nu e sigur că va avea căldură la iarnă. Banii de la Primărie i-ar fi de mare ajutor.
Aurel Epure: La doi operatori din ăştia am vorbit. M-au dus cu vorba. Mi-au luat actele de la casă, copii după astea. Mi-au zis că vin, n-au venit... Eu ca să îmi iau centrală, dacă mă credeţi, am vândut maşina. Am plătit manopera 900 de lei. Nu le-am băgat încă, gazele, dar am înţeles că vreo 3.300 lei costă.
Ionela Savu e văduvă şi abia se descurcă de la o pensie la alta. A reuşit să-şi ia acum câteva zile centrală, fix înainte ca primarul să anunţe că va acorda ajutor.
Ionela Savu: Centrala, cu totul, 76 de milioane. Bani am avut de la ajutorul de înmormânare, că mi-a murit moşul. Partea proastă e că acum Primăria nu vrea să mă mai ajute. Acum trebuie să mai iau iar împrumut iar, nu ştiu unde voi mai găsi, să-mi plantez gazele.
- Un oraş din ţară renunţă la încălzirea cu gaz metan. A cumpărat cărbune la preţ triplu, dar aşteaptă...
- Unul dintre cele mai mari orașe din România a rămas fără apă caldă. "90 de zile fără apă caldă este mult...
- Primăria Capitalei a găsit "soluţia" pentru marile avarii din Bucureşti: o centrală în miniatură care costă...
Doar 1.700 de abonați la rețeaua de termoficare din Năvodari, din cei 10.000 câți erau
Sunt puţin peste 43.000 de locuitori în Năvodari. Dintre cei 10.000 de abonaţi la reţeaua de termoficare câţi erau iniţial, au mai rămas aproape 1.700 la începutul lunii trecute. Trei sferturi dintre ei au datorii cumulate de 1,7 milioane de lei.
Elena Aftene, Primăria Năvodari: Măsura fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonaţi şi a creşteri restanţelor abonaţilor către Termica Distribuţie. Vorbim practic de circa 1.700 de bonaţi la data de 1 iulie anul acest dintr-un total de 10.000, dintre care peste 1.300 de abonaţi înregistrau datorii de aproape 1,7 milioane de lei. Sistemul nu mai putea funcţiona în parametri optimi, mai ales că de la toamnă preţul gigacaloriei urma să fie de trei ori mai mare faţă de valoarea actuală.
Andreea Filip, reporter Observator: Sistemul de termoficare a oraşului Năvodari are o vechime de 50 de ani, timp în care nu a avut parte de o reabilitare capitală, ci doar de mici reparaţii atunci când a fost nevoie. Prin urmare, de la 1 octombrie toate punctele termice vor intra în conservare.
Bani de la Primăria Năvodari pentru familiile cu venituri mici, pentru centrale sau boilere
Familiile cu venituri mici, fără restanţe la reţeaua de termoficare, vor primi ajutor nerambursabil de la Primărie în valoare de 4.000 de lei, bani cu care îşi pot cumpăra centrale termice, boilere sau alte echipamente care să asigure apă caldă şi căldură.
Elena Aftene, Primăria Năvodari: Primarul oraşului Năvodari şi Consiliul Local Năvodari au aprobat programul "Cald în casa ta". Este un program de sprijin al populaţiei vulnerabile care la data de 30 aprilie era branşată la sistemul public de termoficare şi constă într-un ajutor financiar nerambursabil de 4.000 de lei pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem de încălzire a locuinţei şi prepararea apei calde. Acest ajutor financiar se acordă o singură dată familiilor nevoiaşe din oraşul Năvodari care au venituri nete lunare pe membru de până la 1.500 de lei şi persoanelor singure care au venituri lunare de până la 2.053 de lei. Una dintre condiţiile primirii acestui ajutor financiar nerambursabil este lipsa datoriilor către Termica Distriuţie.
Peste 260 de oraşe din ţară au renunţat la termoficarea centralizată de la începutul anilor '90 încoace, printre care Târgu Jiu, Târgu Mureş, Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Brăila. Iar, în multe localităţi, sistemul funcţionează la avarie. În Galaţi, din aproximativ 90.000 de apartamente, doar 6.000 mai sunt branşate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰