30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990. Premierul Ludovic Orban a depus o coroană la Monumentul Mineriadei (Video)
Premierul Ludovic Orban a întreprins sâmbătă dimineața un pelerinaj la Monumentul Mineriadei din Piața Universității, din București, România ajungând la 30 de ani de la Mineriada din iunie 1990 care s-a soldat, oficial, cu patru morți și peste 1.300 de răniți.
- Cel puțin patru persoane au murit în timpul Mineriadei din iunie 1990.
- Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru conflictele de atunci.
Ludovic Orban a depus o coroană de flori și a aprins o lumănare la monumentul care marchează una dintre cele mai negre pagini din istoria modernă a României.
În 13 iunie 1990, forțele de ordine interveneau brutal în centrul Capitalei, pentru înlăturarea manifestanților anticomunism din centrul Capitalei.
Conform news.ro, autoritățile au încercat să înlăture manifestanții inclusiv cu ajutorul unor angajați de la IMGB, înainte ca în conflict să se implice și mii de mineri aduși din Valea Jiului.
Manifestanții au răspuns cu violență la acțiunile forțelor de ordine și au incendiat sediile Ministerului de Interne și Poliției Capitalei.
- O maşină mortuară a pierdut un cadavru pe drum, în timp ce-l tranporta la morga din Baia Mare: "A picat în mers"
- Undă verde pentru un nou tronson din Autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț. Când va fi gata
- Atacul ruşilor cu drone la Chilia Nouă, filmat de peste Dunăre din România: "Vine alta, în același loc"
- Bătrân spulberat în timp ce traversează o stradă prin loc nepermis, în Maramureş. O cameră de supraveghere a...
- Un animal pe cale de dispariţie, vedetă la Palatul Brukenthal din Sibiu: "Sunt ceva nou, ieşit din comun"
Sursa amintită precizează că a fost momentul în care Ion Iliescu, președintele din acea perioadă, a lansat un apel celebru: "Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită".
Intervenția brutală a minerilor a început pe 14 iunie, principalii vizați fiind opozanții cunoscuți ai Fondului Salvării Naționale.
Oficial, în conflictele din perioada 13-15 iunie, patru persoane au fost ucise prin împușcare, alte trei au fost rănite prin împușcare, iar peste 1.300 ar fi fost rănite în urma loviturilor încasate.
De asemenea, mai multe persoane au fost reținute și duse la Măgurele, unde ar fi încasat alte bătăi.
Cert este că, la 30 de ani de la Mineriada din iunie 1990, încă nu a fost nimeni tras la răspundere pentru producerea de victime și pentru conflictele sângeroase din centrul Capitalei.
Înapoi la Homepage
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰