Orbită de dragoste, o sibiancă a rămas fără 500.000 de euro în cont. I-a trimis pe toţi unui "prinţ" nigerian
Record al înșelătoriilor on-line: o sibiancă a rămas fără 500.000 de euro în cont, după ce a căzut în capcana unui "prinţ" nigerian. Femeia a reclamat la poliţie că a fost victima unei înșelătorii, însă autoritățile explică faptul că nu prea reușesc să rezolve astfel de dosare din cauză că nu au specialiștii care să îi ajute în domeniul IT, potrivit Turnul Sfatului.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Numărul infracțiunilor de înșelătorie a crescut cu 25% în 2023, față de 2022. În spatele acestor procente stau, în unele cazuri, adevărate drame. Este şi necazul unei femei din Sibiu care a căzut victimă unei înșelătorii prin vechea metodă „scrisoarea nigeriană”, ajungând să piardă peste 500.000 de euro.
„Tehnicile sunt din ce în ce mai rafinate. Se ajunge până scenariul în care unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia după un aport de câteva sute de euro câștigă uneori chiar și 1.000 de euro. Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea. Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării. Doar că acum sumele puse în joc cresc. Iar josnicia acestor scheme ajunge în situații în care, după ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de investiții, acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte.
Impozite calculate la alte 2 – 3.000 de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile. Doar că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura cu un profil care are la fotografie imaginea unei frumoase domnișoare, nu mai răspunde nimeni. Dosarele acestea par de nerezolvat pentru autoritățile noastre”, explică autorităţile, potrivit sursei citate.
Modalităţi de fraudare, tot mai "rafinate"
- Ce este "spoofing", noul tip de fraudă dedicat clienţilor băncilor. Un SMS te poate lăsa fără niciun ban în cont
- 300 de lei în 10 minute. Schema prin care doi indivizi i-au convins pe trecători să le dea bani, în Târgovişte
- Schema prin care două cabinete din Mureș au fraudat CNAS cu 2 milioane de lei cu servicii medicale fictive
Modalităţile de fraudă on-line sunt tot mai diverse. În primul rând, hackerii câştigă încrederea victimelor şi le conving să investească în diferite platforme. Astfel, vitimele ajung să-şi instaleze diferite aplicații pe telefon sau calculatoare. Iar prin aceste aplicații, hackerii ajung să capete control asupra conturilor păgubiţilor.
„Alte modalități de inducere în eroare a potențialilor investitori pot fi reprezentate de promovarea unor anunțuri, în general pe rețele de socializare, în care se folosesc imaginile unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câștiguri imediate foarte mari, prin cumpărarea de acțiuni care vor genera dividende de zeci de mii de lei «direct pe cardul» utilizatorilor.
„Scrisoarea nigeriană” (metoda prin care victimelor abordate prin mail-uri sau rețele de socializare li se câștigă încrederea și afecțiunea pentru ca mai apoi să fie convinse să transfere diferite sume de bani) sau „metoda accidentul” (prin care victimele sunt anunțate că prieteni ori rude ale acestora au produs accidente și au nevoie urgent de bani pentru plata unor daune) sunt în continuare utilizate, dar complexitatea schemelor frauduloase a devenit tot mai rafinată. Totodată, în ultima perioadă s-au intensificat atacurile de tip „stream-hacking operate prin YouTube. Hackerii au început să utilizeze tehnologii deepfake pentru a crea videoclipuri false ale unor persoane cunoscute în sfera monedelor cripto care conferă o mai mare credibilitate tentativelor de fraudă", explică specialiştii Bitdefender, citaţi de Turnul Sfatului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰