Video Ordonanța "trenuleț" lovește și satele. Lucrări oprite la drumuri și canalizări, după ce muncitorii nu și-au mai primit banii
Satele româneşti se dezvoltă cu frâna de mână trasă din cauza Ordonanţei "trenuleţ". Investiţii esenţiale care ar trebui să le ofere românilor condiţii mai bune de trai sunt puse sub semnul întrebării din lipsă de fonduri. În judeţul Gorj, mai multe proiecte implementate prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny sunt tărăgănate sau chiar blocate. Ministerul Dezvoltării are facturi neplătite din octombrie, iar muncitorii au refuzat să mai lucreze.
Degeaba s-au bucurat oamenii din mai multe sate izolate din Gorj că vor avea, în sfârşit, canalizare. N-au început bine lucrările, că au şi fost suspendate. Pentru că nu au fost plătiţi, în comuna Roşia de Amaradia, muncitorii au abandonat lucrările la reţeaua de canalizare. Vor rămâne aşa cel puţin trei luni.
"Am fost anunţaţi că nu există finanţare la începutul anului pentru continuarea lucrărilor. Din aprilie, mai, sunt veşti bune. Probabil ne vor comunica că putem continua investiţiile pentru că se vor achita în totalitate facturile din anul anterior, octombrie, noiembrie şi decembrie. Până în aprilie, mai, nu se mai lucrează", a spus Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.
La 30 de kilometri distanţă, încă se lucrează la asfaltarea unui drum. Banii ar trebui să vină tot de la Ministerul Dezvoltării. Însă, şi aici, cu întârziere.
Muncitorii amenință că vor părăsi șantierele
- Melisa și Paula, două adolescente din Sălaj, au fost date în urmărire internațională. Sunt dispărute de luni,...
- Locul de muncă de la stat unde oamenii lucrează doar 4 luni și sunt plătiți tot anul. Din 11 angajaţi, şase...
- Ceferiştii, rezerviştii, poliţiştii, minerii şi pensionarii protestează, vineri, în Piaţa Victoriei. Îi cer...
- Se construieşte un nou pod peste Siret. Actualul are aproape un secol vechime şi nu a fost niciodată consolidat:...
- Sesizare neobişnuită la Primăria Arad. Investiţia care l-a nemulţumit pe un cetăţean: "Parcă ar fi într-un...
Modernizarea unui drum comunal costă 7 milioane de lei. Lucrările ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. Însă dacă nu vin bani de la Ministerul Dezvoltării, constructorii avertizează că vor părăsi şantierul.
"Aşteptăm şi noi banii. Guvernanţii ar trebui să se gândească că ordonanţa trenuleţ produce efecte negative atât asupra lucrărilor, cât şi a personalului care lucrează. Dacă este austeritate la investiţii, totul moare", a spus Victor Geogia, primarul comunei Bengești-Ciocadia.
Altă localitate, aceleaşi riscuri. În Bălăneşti, autorităţile au obţinut peste zece milioane de lei pentru a racorda câteva sate la canalizare. Edilul încearcă să convingă constructorul să continue lucrările chiar şi neplătit.
"Mai sunt două facturi restante. Solicitările au fost trimise către Ministerul Dezvoltării în noiembrie şi decembrie. Vor continua, dar într-o anumită măsură. Fiindcă, în momentul de faţă, nimeni nu îşi permite să ţină atâtea şantiere în care sunt bani blocaţi", a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.
Ministerul Dezvoltării a decontat chiar în această săptămână facturi din septembrie, anul trecut. Le-a transmis autorităţilor că vor avea prioritate proiectele ce ţin de apă, canalizare şi gaze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰