Antena Meniu Search
x

Video ”Ori mănânci ce este, ori pleci acasă!” Părinții unui copil musulman acuză că fiul lor ar fi fost discriminat în tabără

Ori mănânci ce este, ori pleci acasă! Familia unui elev de clasa a şasea susține că băiatul căruia religia nu îi permite să mănânce carne de porc, a fost discriminat în tabără, unde i s-a dat salam. Familia a depus plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.07.2021, 21:27

Vezi și

Fragment din conversația mama-fiu

Copilul: Nu ştiu. Nu pot, mi se pare absurd. Nu că mi se pare, ci este!

Mama: Te sun!

Copil: Nu!

Pe acelaşi subiect

Mama: Răspunde, trebuie să vorbim!

Sunt mesajele haotice pe care mama le-a primit de la fiul ei plecat într-o tabără de informatică în Bacău. ”A fost chemat, acolo era un microbuz, în care erau mai mulți oameni, adulti toți, managerul i-a spus șoferului: musulmanul mănâncă dincolo. Eram terifiata. Soţul meu a avut un puseu de tensiune”, povestește mama copilului.

Părinții elevului spun că l-au informat pe organizatorul taberei cu privire la meniul diferențiat 

Băiatul este elev în clasa a VI a la Colegiul de Informatica Tudor Vianu din Bucuresti. În tabără ar fi trebuit să primească meniu diferenţiat, spun părinţii săi, conform înţelegerii pe care au avut o cu organizatorul excursiei

Adriana Mutlu, mama copilului: ”Am trimis un mail prin care le spuneam ca datorita religiei copilul meu nu consuma niciun fel de carne rosie, la fel le spuneam ca au fost în multe tabere, zeci de tabere”.

Părinţii reclamă faptul că băiatul a fost supus şi altor abuzuri şi acţiuni de discriminare. Ar fi fost strigat la megafon în restaurant în faţa celorlţi copii şi trimis de organizator cu un microbuz la un alt local. Nici diriginta, nici părinţii nu au fost anunţaţi că va mânca singur în altă parte.

Adriana Mutlu, mama copilului: ”Acolo i-a spus spus prima data ori mănânci ce este, ori pleci acasă. A primit în farfurie exact ca ceilalți copii, trei felii de salam, o bucățică de roșie, castravete, unt și un pic de gem. A mancat pâine cu gem, pentru că celalalte legume se atingeau de salam”.

Organizatorul taberei, profesor universitar, neagă acuzațiile

Organizatorul taberei este profesor universitar şi organizează de mulţi ani tabere pentru elevi. A negat pentru Observator acuzaţiile de discriminare ale femeii.

Bogdan Petruț, organizatorul taberei: "Toți copiii au fost cazați în Centrul de Agrement Sălătruc şi în cele mai apropiate pensiuni, aflate pe o rază de 15 km. Ei au luat masa în Sălătruc şi la restaurantul cel mai apropiat. Deoarece Sălătruc nu a asigurat un meniu diferențiat, unii copii au mancat la Romaniţa. Fiind la începutul taberei, copiii veniți din toată țara nu se cunoșteau."

Familia a depus plangere la Consiliul pentru combaterea discriminarii.

Csaba Aszaltos, președinte CNCD: ”Raportat la musulmani, aici măsuram în sondajele de opinie că există prejudecati şi stereotipuri faţă de cetăţenii care au această religie, se asociază apartenenţa la aceasta minoritate religioasă cu terorismul”.

Dacă va fi găsit vinovat de discriminare, profesorul ar putea primi o amendă între o mie şi 30 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ”Ori mănânci ce este, ori pleci acasă!” Părinții unui copil musulman acuză că fiul lor ar fi fost discriminat în tabără