Litera î dispare din actele de identitate ale românilor și din denumirile localităților
Academia Română face legea! Ca să respecte regulile de gramatică, parlamentarii au decis să schimbe oficial denumirile localităţilor care se scriau până acum cu î din i. Toate vor fi înregistrate cu î din a. Românii vor fi pe drumuri, ca să-şi schimbe domiciliul în actele maşinii sau ale locuinţei.
Academia Română face legea! Ca să respecte regulile de gramatică, parlamentarii au decis să schimbe oficial denumirile localităţilor care se scriau până acum cu î din i. Toate vor fi înregistrate cu â din a, iar asta înseamnă că românii vor fi puşi pe drumuri, ca să-şi schimbe domiciliul în actele maşinii sau ale locuinţei.
Afectate de modificări vor fi zeci de localităţi care au în componenţa numelui litera "î".
Nu doar denumirile localităţilor vor trebui schimbate odată cu intrarea în vigoare a legii, ci şi ale străzilor care au în componenţă litera î.
După 1989, România a trecut treptat de la grafia cu "â" din I la cea cu Î din A. Dar multe denumiri au rămas încă neschimbate, pentru că legea nu o permitea până acum.
Florin Roman, deputat:
La ora actuală, potrivit legislaţiei, schimbarea denumirii unei localităţi nu se poate face decât prin referendum.
Odată legea schimbată, românii trebuie să-şi modifice domiciliul din actele de proprietate pentru casă şi maşină.
În schimb, cărţile de identitate, paşapoartele, permisele de conducere şi celelalte acte cu termen de expirare rămân deocamdată la fel.
Florin Roman, deputat:
Această practică unitară nu înseamnă schimbarea automată a actelor de identitate, acestea vor fi schimbate odată cu perioada de expirare.
Proiectul de lege a trecut de parlament şi va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰