Antena Meniu Search
x

Video "O să fie daună totală". Paradox într-o comună din Arad, unde agricultorii își plâng de milă, din cauza secetei

Paradox într-o comună din Arad. Localitatea este înconjurată de râuri, iar pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă. Cu toate acestea, recolta de porumb este aproape în întregime compromisă, din cauza secetei. Totul s-ar putea rezolva prin sisteme de irigaţii, însă nu există bani. Aşa că oamenii privesc, neputincioși, cum cerealele se usucă sub soarele arzător. 

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 09:19

Vezi și

Dorin Stana a cultivat în comuna Seleuş 10 hectare cu porumb. Plantele sunt uscate pe jumatate, iar ştiuleţii au rămas mici. 

"Porumbul trebuia sa fie bun de fiert, mai dezvoltat, mai mare planta. Boaba mai umflată. Uitaţi rădăcinile, ar trebui să fie mult mai mari, mai dezvoltate. Din cauza secetei nu s-au dezvoltat", spune cu tristețe agricultorul.

În zonă nu a mai plouat de două luni şi jumătate și, în cel mai bun caz, cerealele vor ajunge hrană pentru animale. Cultura ar fi prosperat dacă ar fi existat sisteme de irigaţii. Zona nu duce lipsă de apă.

"O apă curgătoare, cam la 1.000 de metri de aici. Dar necesită investiţii mari", explică Dorin Stana. 

Pe acelaşi subiect

Omul recunoaște, însă, că nu și-ar permite o asemnea investiție: "Nu. Nici într-un caz. Nu îmi mai permit nici să înfiinţez alte culturi".

Agricultorii numără banii pierduți: "O să fie daună totală"

În timp ce câmpurile sunt pârjolite de arşiţă, în comună, datorită poziţionării geografice, apa ţâşneste uneori din pămant. 

"Localitatea e aşezată ca într-o căldare, fiind înconjurată de dealuri. Probabil că asta e explicaţia. Este o ironie, dar nu se poate face de la fântâni arteziene, care oricum nu pot asigura debitul necesar pentru irigaţii", spune Cristian Branc, primarul din Seleuş.

Trei cursuri de apă trec, însă, prin apropiere, aşa că sistemele de irigaţii ar avea de unde să tragă apă. În lipsa lor, agricultorii numară banii pierduţi. 

"Anul ăsta să știți că n-o să fie nimic. E prea târziu. Și dacă vine ploaia, cred că o să fie daună totală. Cultura e afectată. În jur de 100 de hectare, și pierderi de 100.000 de euro", spune și Teodor Şeran.

În absenţa unui program naţional, care să asigure irigaţiile, agricultorilor le rămâne doar să se roage să cadă apa din cer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "O să fie daună totală". Paradox într-o comună din Arad, unde agricultorii își plâng de milă, din cauza secetei