Video Otopeni, un mic "vest sălbatic". O bandă de hoți fură tot ce se poate, cât timp localnicii sunt în concediu
În timp ce unii se relaxează în vacanţe, alţii "muncesc" de zor. Vorbim despre hoţii din case şi din maşini, care profită din plin de concediile de vară. Încearcă portierele maşinilor, sar gardurile caselor, pun mâna pe ce găsesc de valoare şi se fac nevăzuţi. Ghinionul lor este că tot mai mulţi proprietari au camere de supraveghere, cu ajutorul cărora poliţiştii, de multe ori depăşiţi de numărul mare de furturi din această perioadă, pot să îi găsească pe infractori.
De patru zile, oamenii care locuiesc pe o stradă din Otopeni dorm cu teamă, după ce hoții au intrat în mai multe gospodării.
Nela Mihai, localnică: Să se uite, să ne fure, să intre peste noi în casă, e posibil orice... Siguranța noastră e în cumpănă, atât ziua cât și noaptea. Avem copii...
Hoții nu fură obiecte mari, pentru a se putea ascunde rapid
Hoții verifică portierele mașinilor, analizează rapid obiectele din curte, dar nu iau obiecte mari, pe care nu le pot ascunde. Dintr-o casă au plecat de exemplu doar cu o pereche de ochelari de firmă.
- Localnicii din Otopeni, terorizați de o bandă de hoți. După lăsarea serii, tâlharii sar gardurile și fură ce...
- "Sunt mână în mână toți!" Furatul mașinilor, aproape de a deveni un fenomen în Grecia. Mărturiile românilor...
- Spargere ca în filme la Iaşi: Au devenit vedete pe internet, după ce au furat toate ţigările dintr-un club
Bogdan Dinu, reporter Observator: Hoții au fost surprinși de camerele de supraveghere, iar imaginile au ajuns la polițiști. Acestea reprezintă un element important pentru identificarea, dar și pentru prinderea acestora.
Au știut că sunt filmați, motiv pentru care au venit mascați, cu șapca pe cap, pentru a nu fi recunoscuți. Polițiștii încă nu au reușit să îi găsească.
Anne Ciolcă, IPJ Ilfov: Până la acest moment, la nivelul Poliției Orașului Otopeni au fost sesizate 3 fapte penale. O faptă de tentativă la infracțiunea de furt calificat, o faptă de violare de domiciliu și o infracțiune de furt calificat. Polițiștii efectuează cercetări în toate dosarele de urmărire penală.
Oamenii se plâng că poliţiştii nu patrulează niciodată în zona în care locuiesc ei.
Localnică: Polițiștii au spus că vor încerca să îi prindă... Că este un singur echipaj de patrulă pe Otopeni, Tunari și Balotești, ceea ce mi se pare sincer ireal. Au spus că au lipsă de personal și la o adică nu este problema noastră că e lipsă de personal. Să angajeze!
Oamenii legii cunosc situaţia dar spun că nu au ce face
Dan Saltelechi, sindicatul Europol: Teoretic ar trebui să avem cel puțin doi-trei polițiști la 1000 de locuitori... și nu se întâmplă acest lucru. Avem populație care migrează, populație care locuiește fără forme legale... Deficitul este groaznic la nivelul întregii țări. Lipsesc cu desăvârșire cel puțin 20.000 de polițiști.
Fie că merg la pont sau pur și simplu îşi încearcă norocul, hoții au început să acționeze mai mult în perioada verii, atunci când oamenii sunt plecați în concedii. De exemplu, pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei, în zona Sisești, mai mulți tineri sunt surprinși de camerele de supraveghere cum probească portierele mai multor mașini. Reușesc să găsească, în final, un autoturism deschis și fură portofelul pe care îl găsesc în interiorul vehiculului.
Dan Saltelechi, sindicatul Europol: Una este să putem acționa preventiv, să avem foarte multe patrule în stradă... Alta este să reacționezi reactiv, să ai fapta deja consumată și să trebuiască să generezi eforturi și alte resurse pentru a identifica autorii.
Pe perioada verii, spargerile au fost tot mai numerose și în alte localități din Ilfov, precum Balotești, Pantelimon sau Dobroiești.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰