Antena Meniu Search
x

Video Ouăle vopsite sunt nelipsite la masa de Paşte, dar chimicalele din vopsea pot fi foarte periculoase. Care sunt cele mai nocive

Pictate frumos, în culori vii, sidefate şi strălucitoare, ouăle de Paşte nu pot lipsi de pe vreo masă. Numai că în spatele nuanţei perfecte stau o mulţime de aditivi. Chimicalele din vopsea s-au înmulţit în ultimii ani şi fără să ştim ne pun în pericol sănătatea.

de Redactia Observator

la 18.04.2021, 20:42

Vezi și

Chimicalele din vopseaua de ouă

"Vopsea de oua am vazut ca aveti acolo. ce ne recomandati?" "veti sidefata, vreti normala?" "aveti idee daca e toxica? ca dau si la copil. Ati mai vândut de astea? Nu e, nu e toxică. Sigur, sută la sută. e de la fabrica..scrie şi pe ea!"

Daca ne uitam pe eticheta vedem ca, de fapt, contine foarte multe e uri.  E-uri care se înmulţesc de la an la an. Regăsim acum în vopsea cu 58% mai mulţi aditivi decât în 2015. Dacă în urmă cu şase ani într-un plic de vopsea erau 7 substanţe toxice, acum numărul lor a ajuns la 12. 

Sorin Mierlea, InfoCons: "E cat mai simplu sa pui cat mai multi aditivi, ca sa dai o culoare mai frumoasa, sa fie mai stralucitoare"

Cei mai periculoşi sunt azorubina, albastrul briliant, tartrazina şi benzoatul de sodiu. Medicii spun că în cantităţi mari, aceste substanţe pot cauza reacţii alergice, iritaţii gastrice, pot afecta ficatul şi rinichii. 

"vopsea din magazin, normala. le fierbem, pui solutia in apa si cu asta basta.  ce gasim pe piata..cu aia vopsim. Stiu ca se mai face cu sfecla. Daca vrea sa se faca ouale rosii, cu ceapa"

"Ouale le luam de tara intotdeauna. Speram macar asa sa ne protejam. Eu as zice sa le vopseasca acasa si intotdeauna sa se uite si la eticheta ca e bine de vazut ce contin"  Asta ne sfătuiesc şi spcialiştii. 

Sorin Mierlea, InfoCons: "daca cumparan vopsea, sa fie vopsea alimentara, sa citim eticheta, sa aiba cat mai putine e-uri. cand cumparam vopseaua de oua online, sau cand cumparam oua gata vopsite, daca nu exista pe ecticheta de pe site ul respectiv toate informatiile cu privire la vopsea sa nu cumparam acele oua"

Cai care vor să pună pe masă produse mai sănătoase, pot încerca să-şi facă acasă o vopsea naturală, ca pe vremuri din ceapă roşie, afine, sfeclă, turmeric. Sau pot apela la meşterii populari.  Câteva ouă cu aditivi nu sunt neapărat novice, spun medici. Problema e când la  aceeaşi masă, combinăm multe produse cu e-uri - cozonac, pască, şi putem ajunge să mâncăm 100 de aditivi la o masă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ouăle vopsite sunt nelipsite la masa de Paşte, dar chimicalele din vopsea pot fi foarte periculoase. Care sunt cele mai nocive