Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ovidiu Tender scapă de închisoare! Tribunalul Arad a anulat pedeapsa pentru abuz în serviciu

Tribunalul Arad anulează pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în cazul lui Tender. Decizia instanţei nu este definitivă.

de Redactia Observator

la 23.03.2017 , 19:04

Tribunalul Arad anulează pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în cazul lui Ovidiu Tender. Decizia instanţei nu este definitivă.

Tribunalul Arad a anulat pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată dispusă în cazul lui Ovidiu Tender, încarcerat la Penitenciarul Arad, considerând-o ”dezincriminată”, şi descontopeşte pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare la care omul de afaceri fusese condamnat în iunie 2015, iar în final decide că acesta are de executat nouă ani şi două luni de detenţie. Decizia instanţei nu este definitivă.

Judecătorii Tribunalul Arad au admis, joi după-amiază, prin aplicarea Deciziei nr. 405 din 16 iunie 2016 a Curţii Constituţionale, contestaţia la executare depusă de Ovidiu Tender, împotriva sentinţei date în 2014 de Tribunalul Bucureşti, modificată şi definitivă prin decizia din iunie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti.

Articolul continuă după reclamă

”Desfiinţează în parte hotărârile penale de mai sus privitoare la petentul condamnat Tender Ovidiu în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, pe care o constată dezincriminată”, se arată în decizia instanţei.

Astfel, Tribunalul Arad a anulat pedeapsa de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată în cazul lui Tender.

De asemenea, instanţa a descontopit pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare şi repune ”pedepsele în individualitatea lor”, respectiv doi ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, cinci ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci ani de închisoare pentru spălare de bani şi cinci ani de închisoare pentru spălare de bani.

”Contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de cinci ani de închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse respectiv de patru ani şi două luni închisoare, petentul executând în final pedeapsa de nouă ani şi două luni de închisoare”, se arată în decizia instanţei arădene.

Totodată, Tribunalul Arad aplică în cazul lui Tender pedeapsa complementară cea mai grea, respectiv interzicerea exerciţiul drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public şi dreptul de a fi asociat, acţionar, administrator sau beneficiar real într-o societate comercială, pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei principale.

Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 3 martie 2006 până la 29 august 2006 precum şi de la 8 iunie 2015 până în prezent.

Judecătorii arădeni au anulat mandatul de executare a pedepsei din 8 iunie 2015 emis de Tribunalul Bucureşti- Secţia I Penală şi a dispus emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

Judecătorii Tribunalul Arad au rămas în pronunţare, joi, în privinţa contestaţiei depuse de Ovidiu Tender privind executarea pedepsei, acesta invocând decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 privind abuzul în serviciu. Avocaţii spuneau că dacă instanţa va constata că infracţiunea a fost dezincriminată, Tender va obţine o pedeapsă micşorată faţă de cea de 12 ani şi 7 luni sau chiar anularea în întregime a pedepsei finale.

Ovidiu Tender a fost adus în faţa judecătorilor Tribunalului Arad legat cu cătuşe de hackerul arădean Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, care avea termen la aceeaşi instanţă.

Tender a avut trei avocaţi, între care Gheorghiţă Mateuţ, care au pledat pentru anularea pedepsei de 6 ani şi 9 luni de închisoare pentru instigare la abuz, invocându-se decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 privind abuzul în serviciu.

”Contestaţia la executare depusă vizează instigarea la abuz. Decizia CCR 405 este obligatorie (...). Sutem practic în prezenţa unei legi de dezincriminare care produce efecte nu doar în viitor, ci şi în trecut. Este vorba de un caz de stingere a pedepsei”, i-a spus Mateuţ judecătorului.

Înainte de începerea şedinţei, soţia lui Tender, Nicole Tender, a provocat un scandal pe holul Tribunalului, încercând să-i blocheze pe jurnalişti să-l suprindă în imagini pe condamnat. Ea şi-a deschis braţele şi s-a pus în faţa camerelor şi aparetelor de fotografiat, strigând: ”Ce ziceţi voi dacă nu vă las să fotografiaţi? Soţul meu stă închis pe nedrept pentru abuz în serviciu!”.

Ovidiu Tender execută din iunie 2015 pedeapsa de 12 ani şi şapte luni de închisoare primită în dosarul Rafo-Carom.

În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională stabilea că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Evenimente » Ovidiu Tender scapă de închisoare! Tribunalul Arad a anulat pedeapsa pentru abuz în serviciu