Antena Meniu Search
x

Pacienți infectați cu noul coronavirus, plimbați cu microbuzul pe la mai multe spitale din București (Video)

Număr record de pacienţi diagnosticaţi în ultimele ore: 4.026. În continuare, Bucureştiul rămâne pe primul loc la numărul infectărilor. Este singura certitudine. Nu ştim nici la această oră dacă am depăşit pragul de infectare de 3 la mia de locuitori. Cercetătorul Octavian Jurma spune că de trei zile Bucureştiul este deja în scenariul roşu. La fel şi judeţul Alba. Realitatea este că, în Capitală, bolnavii de COVID au ajuns să fie duşi la spital cu microbuzul, claie peste grămadă, şi plimbaţi prin tot oraşul, fără a li se găsi un loc liber.

de Redactia Observator

la 16.10.2020, 19:28

Vezi și
  • Peste 4.000 de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.
  • Spitalele s-au umplut de pacienți infectați cu noul coronavirus.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Aşa au ajuns să fie transportaţi la spitalele din Capitală pacienţii cu COVID-19. Ca navetiştii. Cu un microbuz cu girofar condus de un şofer în combinezon. Scaunele au fost îmbrăcate în saci negri şi rând pe rând au fost ocupate de bolnavi. 

Mamă pacient: S-a plimbat microbuzul acela prin tot sectorul că să-i adune pe cei șapte pacienți.

Unul dintre pacienţi i-a scris mamei luni, la 20 de minute după ce s-a urcat în microbuz. 

Pacientul: Am fost primul în autocarul ăsta. O să se strângă lume. 

Mama pacientului: Cam sinistru! Ai grijă! 

Pacient: E sinistru. 

Mama pacientului: Să ţii mănuşi şi mască tot timpul. 

Pacient: Da, ştiu. 

Pacienţii intră pe poarta Institutului Matei Balş la ora 22, după două ore şi jumătate de când s-a urcat primul bolnav în microbuz. Nu au fost primiţi pentru că niciunul nu a fost considerat caz grav. Excursia continuă. După alte 30 de minute, microbuzul ajunge la Spitalul din Chitila. Doar doi dintre cei şapte pacienți sunt primiţi. 

Mama pacientului: A sunat şi a spus că medicul de acolo îi îndrumă să meargă acasă pentru că nu ar face toată noaptea decât să i se ofere cazare pentru că nu merge EKG-ul, nu se recoltează analize decât începând cu ora 5 şi să meargă acasă pe proprie răspundere.

După şase ore de plimbare, primul pacient care a urcat în microbuz se întoarce acasă. 

O astfel de realitate nu apare în discursurile oficiale şi nici în statistici. Spitalele sunt pline cu aproape 10 mii de pacienţi COVID. Cei mai mulţi de la începutul pandemiei. 

Adrian Marinescu, medic Institutul Matei Balş: Dacă nu găseşti un loc de internare încercăm să găsim un loc în altă parte. Poate să ajungă la câteva sute de kilometri.

Sunt liste de aşteptare şi transferuri oriunde apare un loc liber. Ambulanţele nu mai fac faţă, medicii sunt epuizaţi. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Nu se sună la 112 pentru concedii, pentru întrebări simple, pentru oameni asimptomatici sau foarte ușor simptomatici, care nu au probleme, dar care nu au reușit să ia legătura cu DSP. 112 să rămână păstrat numai pentru urgențe, dacă într-adevăr te simţi rău, nu poți respira bine.

Oficial, 4.026 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. 

Cei mai mulţi, în Capitală, Cluj şi Iaşi. E una din puţinele certitudini ale ultimelor zile. În rest, cei care gestionează pandemia s-au contrazis şi au schimbat metodele de calcul şi regulile în timpul jocului. 

De trei zile, ne-am apropiat periculos de rata de infectare 3 în București. Asta ar fi însemnat restricţii. A fost momentul în care formula de calcul s-a modificat și indicele s-a raportat la populația estimată, nu la cea rezidentă. Apoi, când infectările au explodat, focarele au fost scoase din calcule. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare. 

Octavian Jurma, medic: Bucureştiul a depăşit deja de două zile pragul de 3 şi astăzi e în continuare în creştere. Ei au început să spună că, de fapt, numărul din 14 zile nu este exact ăla pe care îl vedeţi, că noi numărăm după alte criterii, după ce numărăm mai scoatem cazurile din focar care nu se publică niciunde.

Ultima raportare arată că rata de infectare în Bucureşti este de doar 2,81. Medicul Octavian Jurma spune că Grupul de Comunicare Strategică e în negare. Calculele lui arată că Bucureştiul a depăşit pragul de 3 în urmă cu trei zile, la fel şi judeţul Alba. 

În acest ritm, săptămâna viitoare am putea ajunge la noi recorduri: 5.000 de cazuri noi şi 100 de decese pe zi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pacienți infectați cu noul coronavirus, plimbați cu microbuzul pe la mai multe spitale din București (Video)