Video Pacienţii cu Covid, tratați printre bolnavii de cancer
Situaţia care părea de neimaginat la începutul pandemiei e acum o realitate. Cei mai fragili dintre pacienţi, cei care suferă de cancer, sunt acum fizic la un pas distanţă de virusul care a ucis milioane de oameni. Haosul din unităţile de primiri urgenţe, supraaglomerate, a dus la decizia de a muta pacienti cu covid inclusiv la oncologie în Terapie intensiva. Din nou, pentru a nu ştiu câta oară în acest an, se ia de la pacienţii cu alte boli pentru a suplini lipsurile de pe partea cu covid.
Ziua de care s-a temut toată lumea e deja aici. Situaţia e atât de gravă încât s-a apelat chiar la ultima soluţie, pacienţi cu coronavirus internaţi în acelaşi spital cu cei care suferă de cancer. Leonard Dobre e medic ATI. De zece zile, treaba sa în cel mai mare institut oncologic din ţară este să îngrijească şi bolnavi de covid.
Anestezist Leonard Dobre: "Pacienţii au stare generală gravă şi foarte gravă. Avem şi pacienţi cu stare critică. A fost şi un deces. Era o pacientă cu afectare pulmonară extinsă, mai mult de 90 la sută".
Circuitele din spital s-au schimbat complet din momentul în care au început să apară în România cazurile de Covid 19. Bolnavul trecea prin triaj, era testat înainte de internare şi era izolat dacă rezultatul e pozitiv. Doar cei testaţi negativ puteau intra la consultaţii. Criza paturilor ATI a schimbat asta.
Epuizaţi şi fără vlagă
- Fiecare al treilea pacient cu Covid, tratat la Terapie Intensivă, nu a supravieţuit bolii, în Austria
- Pandemia a schimbat modul în percepem viața la oraș. Românii cumpără tot mai des accesorii pentru casă și...
- Medic din Ploieşti: Tot timpul am avut probleme cu TIR-ul ATI. La un moment dat a scăzut presiunea oxigenului, iar...
- TIR în flăcări pe DN 7, în Vâlcea. Şoferul a reuşit să se salveze
- Minivancaţa de 1 Mai. Câte zile libere au bugetarii
Asistentă: "Suntem epuizaţi! Nu mai avem vlagă, energie".
Secţia de terapie intensivă e împărţită acum. De-o parte sunt cinci paturi pentru cei cu forme severe de covid, în cealaltă alte 30 de paturi pentru cei operaţi de cancer. Îi separă doar un hol pe care personalul medical evită să mai circule. Turele personalului s-au schimbat, astfel încât să poată avea grijă de toţi.
Dr. Adrian Matei, director medical: Structura terapiei e una care permite această separare. A trebuit să ne adaptam la noile reguli, la noul flux de pacienţi, la noile norme pe care trebuie să le respectăm.
Cât de repede se ocupă paturile? Din momentul în care facem raportarea, la câteva ore sau chiar jumătate de oră suntem anunţaţi că ne va veni un nou pacient".
Vin din unităţile de primiri urgenţe, acolo unde sunt blocaţi din lipsă de locuri în ATI. Am găsit azi doi oameni intubaţi, un tânăr de 28 de ani şi o femeie trecută de 60. Alţi doi primeau oxigen, iar unul se ridicase pe propriile puteri din pat. S-a vindecat şi va pleca acasă.
"Ceea ce se spune, că sunt eroi, e puţin spus. Oameni devotaţi care au stat lângă noi zi şi noapte şi se dedică trup şi suflet. Cum a debutat boala? Cu durere specifică unei gripe severe. A fost mai bine câteva zile, după aceea s-a accentuat şi am avut nevoie de oxigen".
Bogdan Ocnaru: "Oxigenul este esenţial pentru tratamentul acestor oameni. cei cinci pacienţi care se află la iob consumă ca să traiască, în medie, 200 sau 250 de litri în fiecare minut".
1512 oameni bolnavi de Covid se află în secţiile de anestezie terapie intensivă. Sunt mai puţin de 15 paturi libere în întreaga ţară. Alte 36 de persoane sunt intubate în camere de urgenţă ale spitalelor şi aşteaptă un pat ATI.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează