Pădurarii cer ajutor pentru a face față hoților de lemne, extrem de periculoși
Hoţii de lemn au devenit spaima pădurarilor! Când sunt prinşi la furat, cei care taie ilegal nu ezită să lovească pe oricine încearcă să-i oprească. Şi chiar să ucidă. Patru pădurari au fost omorâţi în ultimii ani şi alţi 650 au fost agresaţi. Mulţi au ajuns la spital în stare gravă.
Hoţii de lemn au devenit spaima pădurarilor! Când sunt prinşi la furat, cei care taie ilegal nu ezită să lovească pe oricine încearcă să-i oprească. Şi chiar să ucidă. Patru pădurari au fost omorâţi în ultimii ani şi alţi 650 au fost agresaţi. Mulţi au ajuns la spital în stare gravă. Aşa pierdem anual 8,8 milioane de metri cubi de lemn, din defrişările ilegale. Disperaţi, pădurarii cer ajutor din partea ministerului şi îşi vor înapoi armele letale, interzise acum prin lege, ca să-şi poată proteja viaţa şi pădurea.
În urmă cu trei săptămâni, de la serviciu, pădurarul Vasile Manea a ajuns de urgenţă la spital. A fost atacat de hoţii de lemn.
Trei căruţe pline cu lemn de salcâm apucaseră să încarce hoţii din pădurea Petrichioaia, pe care domnul Manea o are în grijă de unul singur. Prinşi în fapt, hoţii s-au răzbunat. Nu e pentru prima dată când fură din pădure, fără să fie pedepsiţi.
Numărul cazurilor de violenţă împotriva lucrătorilor în silvicultură a crescut în ultimii ani proporţional cu furtul de lemn. peste 650 de pădurari au fost agresaţi în ultimii ani, patru dintre ei au murit. În timp ce, într-un raport recent, se arată că în ţara noastră se fură din pădure de cel puţin 34 de ori pe zi.
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
- Rezultate LOTO 6/49 duminică 16 februarie 2025, ora 18:50. Numerele câştigătoare la loto azi
- Eurostat: România este codaşa Uniunii Europene la educaţia digitală. Care sunt cauzele
- Cutremur azi în România. Un seism de 3,6 pe scara Richter s-a produs în Vrancea
Reprezentanţii RomSilva spun că misiunea pădurarilor este imposibilă, mai ales de când le-au fost luate, prin lege, armele letale.
Pe lângă arme care să le asigure protecţia, sindicaliştii cer ministerului apelor şi pădurilor suplimentarea locurilor de muncă şi schimbarea condiţiilor de lucru. Altfel, gardienii pădurilor sunt în pericol să dispară.
În sprijinul pădurarilor pot veni cetăţenii, cu ajutorul unei aplicaţii numite Gardienii Pădurii.
Pagubele au crescut anul trecut la 45 de milioane de lei. Bani destui pentru renovarea a 50 de şcoli.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰