Video Paradox în domeniul construcţiilor. E singurul sector neafectat de pandemie, dar e lovit de criza forţei de muncă: de ce îl evită tinerii
Într-un an în care în aproape toate domeniile s-au făcut restucturări, în unul singur s-au făcut constant angajări. Vorbim despre sectorul construcţiilor, care deşi nu a fost atins de pandemie, e afectat grav de criza forţei de muncă. Tinerii evită universitatea de construcţii pe motiv că e un domeniu greu, aşa că am ajuns ca absolvenţii de facultate dintr-un an să acopere doar jumătate din cererea de pe piaţă. Şi asta deşi salariile ajung chiar şi la 5.000 de euro
Adrian a fost student la construcţii şi, acum la 31 de ani ai săi, e deja director tehnic la Comapania de Drumuri. Are pe mână proiecte importante de infrastructură pentru ţară, dar are nevoie de colegi noi ca să se le susţină.
Adrian Udeanu - director tehnic CNAIR: Am lucrat încă din timpul facultăţii, iar acum în August fac 10 ani de experienţă în domeniu. Avem nevoie de ingineri geotehnicieni, ingineri geodezi, de construcţii civile, iar în momentul de faţă, în companie resimţim lipsa personalului calificat.
Şi Ionuţ e mândru de meseria lui.
Ionuţ Urecheatu - şef departament tehnic CNAIR: Când ies cu prietenii am o satisfacţie extraordinară când merg pe un drum sau o autostradă la care am lucrat.
- Un paradis verde de lângă Arad este la un pas de a fi distrus. Autorităţile au depus o sesizare la Parchet...
- România, ţara îngropată în deşeuri provenite din construcţii. Autorităţile promit ridicarea de platforme...
- "Bună mama, telefonul meu este stricat", noua înşelătorie de pe Whatsapp care te poate lăsa fără niciun leu...
- Horoscop weekend 15-16 februarie 2025. Momente tensionate în relații și în familie pentru mai mulți nativi
- Economia României a crescut cu doar 0,9% în 2024, sub estimările Guvernului, Comisiei Europene şi analiştilor
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are mereu în desfăşurare lucrări precum cele din spatele meu, dar pentru acestea e nevoie de personal calificat, aşa că în mod constant face angajări. ANul trecut a scos la concurs 36 de posturi, dar au reuşit să ocupe doar 21 dintre acestea. Acum, în 2021, au scos mult mai puţine posturi la concurs, 20, dar aui angajat doar 6 persoane.
Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor: E un domeniu cool, e un domeniu de viitor. Un domeniu în care vă veţi găsi job şi de care e multă nevoie în România în următorii 10-20-30 de ani.
Şi nu doar la stat se resimte deficitul de personal, ci şi în privat. Din disperare, firmele de construcţii scot sume uriaşe din buzunar pentru a-i angaja pe tinerii absolvenţi de facultate, chiar şi fără experienţă în domeniu.
Cristian Erbaşu - preşedinte FPSC: Din cauza acestei crize, ei fac solicitări pentru salarii foarte mari fără a oferi servicii şi capabilitate similară cu salariile pe care le obţin. După un an de experienţă, discutăm de la 1.000 euro în sus. Unde pot ajunge, pot ajunge sus, la nivel de până la 4-5.000 de euro net.
În momentul de faţă, numărul celor care ies de pe băncile facultăţii nu pot acoperi nici măcar jumătate din cererea de personal din piaţă.
Radu Văcăreanu - rector al UTCB: Industria spune că ar avea nevoie de 3.000-3.500 de constructori cu studii superioare în feicare an. Noi reuşim, în toată ţara, să depăşim cu puţin 1.500 de absolvenţi. Este imposibil să păstrăm toţi absolvenţii în România, deşi am avea nevoie de ei aici. Are garantat jobul după ce termină facultatea. Absolut.
Din 2018, numărul absolvenţilor de liceu care aleg o facultate din domeniul construcţiilor e pe un trend ascendent, dar tot nu e suficient. În România, e nevoie de oameni pe toată piaţa muncii, de la electricieni, şoferi şi confecţioneri până la IT-işti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰