Părinți băgați după gratii de DIICOT, după ce și-au transformat copiii în hoți profesioniști
Şase persoane suspectate că și-au transformat copiii în sclavi, obligându-i să fure organizat din magazine sau genți au fost condamnate la închisoare. Gruparea acționase în trecut și în Paris, cauzând un prejudiciu de aproximativ 600.000 de euro.
Şase persoane suspectate că și-au transformat copiii în sclavi, obligându-i să fure organizat din magazine sau genți au fost condamnate la închisoare. Gruparea acționase în trecut și în Paris, cauzând un prejudiciu de aproximativ 600.000 de euro.
Cele 6 persoane - Gîndac Aurel, Drugu Gheorghe, Sănătescu Spania, Roman Marius, Bobocel Somna şi Leonte Norica - au fost acuzate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat și trafic de minori.
Mai exact, începând cu anul 2015, cei șase au constituit la nivelul municipiului Iași un grup specializat în furt, folosindu-și propriii copii - cu vârste între 10 și 13 ani - să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului.
Minorii acționau organizat și se înțelegeau între ei prin mimică sau coduri. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori, care le ascundeau în locuri dinainte stabilite, de unde ulterior erau recuperate.
Minorii, aduși în stare de sclavie
"Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un mod de a se distra", au aflat procurorii.
Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi pentru a sustrage bunuri de valoare.
"Minorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strănsă legătură între părinţi şi minori. Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârşirea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. S-a constatat că aceştia au susţinut în unele cazuri faţă de lucrătorii de poliţie, care i-au prins în flangrant sau identificat ca autorii ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă din număr mare de membrii, inclusiv majori care nu prestează activităţi legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie", se arată în comunicatul DIICOT.
Puși să fure din buzunare în Paris
În luna mai a anului 2016, inculpata Sănătescu Spania, împreună cu două minore, s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău cu destinaţia Paris, pentru a fura din buzunare. Victimele erau turiștii ce vizitau locurile aglomerate din capitala Franței.
Copiii, coordonați de către inculpata Sănătescu Spania alias "Anglia", erau cazați în barăci, în parcuri sau pe un teren viran de la periferia Parisului. La rândul ei, "Anglia" era instruită de inculpatul Drugu Gheorghe cum să se comporte cu autoritățile franceze, dar și cum să comunice cu minorii la telefon.
Banii erau numiţi „albe", telefoanele sau portofelele „portocale", „a mânca" înseamna a fura, au aflat procurorii DIICOT, în urma investigațiilor.
O lună mai târziu, concubina inculpatului Roman Marius, inculpata Răileanu Valentina, căreia i se spune "Bijuteria", s-a deplasat în Franţa - Paris împreună cu un grup de minori de etnie rromă, având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie.
Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional.
Au obținut de pe urma copiilor peste 600.000 de euro
"În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor. Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în peroada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro, din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în Romania", se arată în comunicatul DIICOT.
Cercetările efectuate în cauză, atât în faza de început cât şi după constituirea echipei comune de anchetă româno-franceză, au evidenţiat existenţa unei strânse legături între membrii familiilor din municipiile Roman şi Iaşi, care au acţionat activ pentru realizarea de venituri din exploatarea propriilor copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰