Antena Meniu Search
x

Pasca făcută pe vatră la Certeze îi aduce pe români acasă de Paşte

În cea mai frumoasă şi mai bogată comună din ţară, la Certeze, românii se întorc din ţări străine, acasă, după mirosul de cozonac plămădit de mâinile bunicii.

Vezi și

În cea mai frumoasă şi mai bogată comună din ţară, la Certeze, românii se întorc din ţări străine, acasă, după mirosul de cozonac plămădit de mâinile bunicii.

E linişte şi miroase a pâine prospăt coaptă  la Certeze. În cuptorul de lut, focul arde dinainte de răsăritul soarelui şi, tot de atunci, pe marginea lui, stau la crescut păştile frământate de Maria Oroş. 

Pentru plăcintele ce ies din mâna ei şi mai ales, pentru dorul de casă, toată familia se întoarce, astăzi, de la Paris. 

Soţii Ciocan au plecat de mai bine de şapte ani din România, dar se întorc mereu pentru zilele de sărbătoare. Nicăieri, masa nu e la fel de gustoasă şi parcă nici lumina Învierii la fel de caldă. 

Abia aştept să vin , că nu-mi place acolo de nicio culoare. Abia aştept să vină sărbătorile. Nu aş sta acolo, dar câştigurile îsunt mai bune şi aici nu e loc de muncă, mărturiseşte Vasile Ciocan.

Cât se spun poveştile de departe, pasca-i gata, iar pe masă se înşiră toată bunătăţile pentru mâine dimineaţă. 

Nimeni nu se atinge încă de bucate. La miezul nopţii, întreaga familie merge la Biserica din centrul comunei să ia Lumina Sfântă şi Paştele. 

Românii care nu au reuşit să revină de Paşte unde le sunt rădăcinile au primit de la rude pachete pline cu bucate tradiţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pasca făcută pe vatră la Certeze îi aduce pe români acasă de Paşte