Antena Meniu Search
x

Paşte ca odinioară, sărbătorit în Maramureş. Flăcăii au dus mâncare la biserică, pentru sfinţire

Clopotele de Înviere bat altfel în nordul ţării, la Maramureş, unde, de cele mai multe ori, timpul pare că stă în loc pentru ca tradiţia să nu se piardă.

Vezi și

Clopotele de Înviere bat altfel în nordul ţării, la Maramureş, unde, de cele mai multe ori, timpul pare că stă în loc pentru ca tradiţia să nu se piardă.

Când lumina dimineţii învăluie Maramureşul, în ziua de Paşte, uliţele prind iar culoare. Cu pipetaru-nainte şi desaga-n spate, bărbaţii şi flăcăii din Onceşti merg la slujbă în costume populare. Din orice-ar fi, traista trebuie neapărat să fie plină cu bucate gata de sfinţit. 

În urma lor, mândre, maramureşencele îşi plimbă straiele prin sat cu copiii de mână şi explică, celor care nu-s de-ai locului, portul popular. 

Un sat mai încolo, la Vadu Izei, o turistă îşi pregăteşte ţinuta pentru slujba din duminica luminată. 

Gazda îi potriveşte şi o pânzătură, adică un batic, iar tânăra nu şi mai dezlipeşte ochii din oglindă. 

Până se gătesc oaspeţii, la Rozavlea, în bucătăria maramureşanului Nicolai Tand, se pune de un miel la tavă. 

Nicolai Tand, chef

Am pus bere, vin, sare, usturoi şi ceapă verde, carnea se desface de pe os!

Copiii au ciocnit deja toate ouăle în grădină şi restul familiei se bucură de preparate printre două înghiţituri de horincă. Apoi se dă drumul la ceteră şi se  petrece până pe înserat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Paşte ca odinioară, sărbătorit în Maramureş. Flăcăii au dus mâncare la biserică, pentru sfinţire