Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Patimile lui Nae Lăzărescu: a copilărit cu mămăligă şi macaroane!

Nae Lăzărescu s-a stins din viaţă la vârsta de 72 de ani, în urma unor probleme medicale grave. Viaţa actorului de comedie care a făcut milioane de români să zâmbească poate fi subiect de film.

de Redactia Observator

la 20.12.2013 , 12:49

Născut pe 8 septembrie 1941, în Bucureşti, când luptele din cel de-al Doilea Război Mondial semănau teroare, Nae Lăzărescu a deschis ochii chiar când sărăcia şi lipsurile domneau în ţară.

Timp de un an n-a putut păşi

Lupta pentru supravieţuire însemna procurarea hranei. Actorul povestea acum câţiva ani că pe masa familiei sale existau doar două feluri: mămăligă şi macaroane. Cu brânză sau cu zahăr, ca să existe şi un desert!

Articolul continuă după reclamă

„M-am născut într-o mahala nenorocită, pe strada pe care locuiam avea case doar pe o parte, restul era câmp. Asta se întâmpla pe lângă Mărţişorul lui Argezi, de unde furam mereu fructe”, spunea Lăzărescu, cu ceva timp în urmă, în revista VIP.

La 5 ani, fostul mare actor a trecut printr-o mare cumpănă: o banală injecţie i-a atins un nerv şi nu a mai putut merge timp de un an. 

A învăţat carte de la Arghezi şi Bacovia

S-a făcut bine şi a început şcoala. În clasa I avea nu mai puţin de 64 de colegi, cu toţii îngrămădiţi printre bănci.

„Am învăţat să scriu de la Tudor Arghezi, moşul Arghezi cum îi spuneam noi, că eram vecini şi mai furam cireşe de la el! Până într-o zi când m-a luat să mă înveţe carte. Şi de la George Bacovia am învăţat multe. Mi-a fost profesor la şcoală”, povestea Nae Lăzărescu.

Chiar dacă avea în sânge actoria, Nae Lăzărescu a făcut ASE-ul, dorindu-şi să devină economist. N-a fost de el. A terminat facultatea după nouă ani!

„Păi, îmi ardea mie de ASE?! Am fost exmatriculat de vreo două ori din cauza absenţelor. Îmi făceam veacul la Casa Studenţilor, aveam trupe de teatru, de balet, era activitate non-stop”, povestea acesta în VIP.

S-a apucat de teatru şi i-a ieşit! „Voiam neapărat la Teatrul Constantin Tănase, portar, valet, orice, numai să lucrez acolo”, povestea el. A ajuns pe scenă şi a fost unul dintre marii actori de comedie ai României.

"Am fost unul dintre olimpicii alcoolicilor!"

Nae Lăzărescu a avut şi multe vicii. Recunoscute chiar de el într-un interviu acordat pentru site-ul Teatrului Constantin Tănase: „Am făcut şi multe găinării la viaţa mea. Am fost unul dintre olimpicii alcoolicilor din România. După ce a murit prietenul meu Aurelian Andreescu, m-am lăsat!”. 

Debutul la Teatrul Constantin Tănase l-a avut în 1963, iar cu Vasile Muraru, cel care avea să-i fie coleg până în acest an, a debutat în 1982.

Nae Lăzărescu povestea cu umor cum s-a cunoscut cu Vasile Muraru: „Într-o zi, venind la teatru am văzut unul cu un nas mai mare decât al meu. Era să mă împiedic de nasul lui, să mă duc grămadă şi aşa ne-am împrietenit!”.

„În 1982, am avut un spectacol împreună, iar în Urzica, Marius Tupan scria: un nou cuplu pe calea Victoriei!”, a spus Vasile Muraru, în exclusivitate, pentru Observator.

Citeşte aici un amplu interviu cu Vasile Muraru despre viaţa lui Nae Lăzărescu!

A jucat alături de Vasile Muraru mai bine de 30 de ani. Pe lângă spectacolele de televiziune, Nae Lăzărescu a jucat şi în filmele „Grăbeşte-te încet”, „Şantaj”, „Baloane de curcubeu” sau „Viraj Periculos”.

Admiratorii îi pot aduce un ultim omagiu lui Nae Lăzărescu azi, la ora 14:00, în foaierul Teatrului „Constantin Tănase”.

Actorul va fi înmormântat mâine, 21 decembrie, la Focşani, oraşul natal al soţiei sale!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Patimile lui Nae Lăzărescu: a copilărit cu mămăligă şi macaroane!