Antena Meniu Search
x

Patru ani de la tragedia din Colectiv şi niciun vinovat. Primele imagini din interiorul 'clubului morţii'

La patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, România nu are încă niciun vinovat. 65 de oameni şi-au pierdut viaţa, după incendiul care a izbucnit în seara de 30 octombrie 2015.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 30.10.2019, 09:54

Patru ani de la tragedia din Colectiv şi niciun vinovat
Patru ani de la tragedia din Colectiv şi niciun vinovat - Profimedia Images

La patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, România nu are încă niciun vinovat. 65 de oameni şi-au pierdut viaţa, după incendiul care a izbucnit în seara de 30 octombrie 2015.

În cei patru ani, singurele lucruri care s-au schimbat în România au fost cele legate de fumatul în spaţiul public (lege adoptată şi intrată în vigoare în martie 2016), dar şi cele legate de autorizaţiile emise de IGSU privind autorizaţiile de securitate la incendiu.

În cei patru ani, ancheta legată de incendiul din clubul Colectiv s-a disjuns în mai multe dosare, unele cercetate de procurori militari, iar altele de Parchetul General.

Ultimul dosar legat de tragedia din Colectiv a fost deschis în urmă cu câteva zile de procurorii militari şi vizează modul în care pompierii au intervenit în primele zeci de minute ale misiunii.

Pe acelaşi subiect

Tot în urmă cu câteva zile, o echipă Observator a fost prima care a reuşit să intre în interiorul 'clubului morţii'.

Patru ani de la tragedia din Colectiv: 30 octombrie 2015

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War".

La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti.

În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.

În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis.

Mesajul premierului Viorica Dăncilă la patru ani de la Colectiv

"30 octombrie 2015 rămâne în memoria noastră una dintre cele mai triste zile, în care s-au frânt destinele a zeci de tineri.

Această cumplită tragedie trebuie să păstreze vie conștiința societății și să redeștepte cele mai profunde sentimente: iubirea față de semeni, compasiunea, solidaritatea, dar și respectul pentru viața și siguranța cetățeanului.

Tragedia Colectiv, simbolul unei profunde dureri naționale, rămâne o lecție grea, o rană adâncă în memoria românilor și care cere implicit un simț de răspundere și vigilență ridicat din partea tuturor.

Este nevoie să deschidem ochii și să recunoaștem când lucrurile nu funcționează, să le îndreptăm împreună, instituții și autorități ale statului, forțe politice și societate civilă, să intervenim cât mai rapid împotriva actelor care pun în pericol siguranța cetățeanului.

Măsurile de intervenție rapidă, de îmbunătățire a legislației și serviciilor medicale trebuie dezvoltate și permanent adaptate realității. Este nevoie de continuarea investițiilor în sănătate, în mijloace de salvare, în pregătirea personalului, precum și în tot ce presupune salvarea de vieți omenești. Rămâne un drum greu, care trebuie însă parcurs cu asumare și fără accente politice. În ceea ce mă privește, indiferent de calitatea politică, voi susține cu fermitate orice proiect menit să contribuie la creșterea siguranței cetățeanului, îmbunătățirea serviciilor medicale și cele de intervenție rapidă.

Voi fi în continuare alături de familiile îndurerate, care au pierdut oameni dragi. Totodată, doresc multă sănătate celor răniți în cumplitul incendiu și puterea de a-și vindeca rănile trupului și ale sufletului!", a fost mesajul transmis, astăzi, de premierul Viorica Dăncilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Patru ani de la tragedia din Colectiv şi niciun vinovat. Primele imagini din interiorul 'clubului morţii'