Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pe 14 februarie, creştinii sărbătoresc Moşii de iarnă! Tradiţii şi obiceiuri

În calendarul creştin ortodox pe 14 februarie pomenim pe cei trecuţi la Domnul. Este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor” sau „ Moşii de iarnă”, şi se sărbătoreşte înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi

de Redactia Observator

la 11.02.2015 , 21:28

În calendarul creştin ortodox pe 14 februarie pomenim pe cei trecuţi la Domnul. Este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor” sau „ Moşii de iarnă”, şi se sărbătoreşte înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi

Tradiţii şi obiceiuri

Articolul continuă după reclamă

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Sâmbăta de Paşti, a opta la numărătoare, este una aparte, căci Mântuitorul Însuşi a murit cu trupul, urmând să învieze a treia zi, spre răscumpărarea neamului omenesc din moartea păcatului strămoşesc şi spre viaţa veşnică. Biserica a rânduit în an două sâmbete mari, când se fac pomeniri mai ales pentru morţii care au murit pe neaşteptate:

Moşii de iarnă (sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi) şi Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiţi se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

În unele zone, oamenii spun că sufletele morţilor vin pe pământ, credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuţi în nefiinţă vin în această zi şi se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în aşa fel încât să le ajungă pentru un an întreg.

Potrivit obiceiului, se dă de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, fructe, vin, şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

Bătrânii spun că ziua Moşilor de iarnă mai era cunoscută şi că Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri. Dacă mai rămâneau, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariţia frigurilor în timpul verii.

În ziua de 14 februarie nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Pe 14 februarie, creştinii sărbătoresc Moşii de iarnă! Tradiţii şi obiceiuri