Meniu
Search
x

Pelerinaj la peştera Sfântului Andrei de ziua Ocrotitorului României

Zi de sărbătoare pentru creştinii din toată ţara. Peste 15 mii de oameni s-au închinat la Peştera Sfântului Andrei din Constanţa, mănăstirea unde se spune că a trăit şi a creştinat cel dintâi apostol, devenit Ocrotitorul României.

De Redactia Observator la 30.11.2019, 22:09
Vezi și

Zi de sărbătoare pentru creştinii din toată ţara. Peste 15 mii de oameni s-au închinat la Peştera Sfântului Andrei din Constanţa, mănăstirea unde se spune că a trăit şi a creştinat cel dintâi apostol, devenit Ocrotitorul României. În zidurile de piatră ale lăcaşului oamenii au lăsat iconiţe şi cruciuliţe, în care şi-au pus dorinţe şi rugăciuni. Au aşteptat cu răbdare în cozi imense până când au atins piatra în care a fost săpată peştera sfântă. La Galaţi străzile au fost luminate noaptea cu făclii şi lumânări în cinstea Sfântului care ocroteşte oraşul.

Spre Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei au pornit mii de oameni. În ultima zi de noiembrie, micul lăcaş dobrogean e locul unuia dintre cele mai importante pelerinaje care marchează sfârşitul de an. Pentru credincioşi, oboseala drumului lung dispare ca prin minune în poarta peşterii sfinte.

”Sunt bolnavă, dar când ajungem aici uităm de totul, nu ne mai doare nimic”, soune o credincioasă.

Creştinii vin aici ca să-l cinstească pe cel dintâi chemat dintre apostoli, despre care se spune că a răspândit creştinismul pe pământul Dobrogei de azi. În pereţii din piatră ai peşterii, care a fost loc de odihnă pentru Sfântul Andrei, pelerinii pun în fiecare an iconiţe şi cruciuliţe şi se roagă pentru familiile lor. Pentru Gabriel, care a crescut la o casă de copii, credinţa îi este lumină, familie şi speranţă.

De zece ani, Andreea, angajată a Jandarmeriei Constanţa, îşi sărbătoreşte ziua numelui, alături de pelerini. Nu-şi doreşte să fie în altă parte.

”Este foarte frumos, atâta timp cât faci ceea ce-ţi place, ceea ce-ţi doreşti”, spune Andreea.

Slujbe s-au ţinut şi în peştera în care a slujit şi a binecuvântat Sfântul Apostol Andrei, despre care se spune că a vindecat răni şi a alungat fiarele sălbatice din aceste ţinuturi. Mănăstirea din apropierea localităţii Ion Corvin a fost uitată în timpul stăpânirii otomane, dar a fost redescoperită şi sfinţită de preoţi după 1944. În peşteră se află săpat în piatră şi patul de odihnă al Apostolului Andrei.

Sărbătoare a fost şi la Galaţi, unde străzile au fost luminate cu făclii. Pelerinii au refăcut simbolic călătoria Sfântului, care este şi ocrotitor al oraşului.

Credincioşii s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei și ale Sfântului Grigorie Dascălu, unul dintre cei mai de seamă mitropoliți al Țării Românești din secolul al XIX-lea.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei. În 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt, iar doi ani mai târziu Ocrotitor al României.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Pelerinaj la peştera Sfântului Andrei de ziua Ocrotitorului României