Pelerinaj la peştera Sfântului Andrei de ziua Ocrotitorului României

De Redactia Observator.
Publicat: 30.11.2019, 22:04.
Actualizat: 30.11.2019, 22:09

Zi de sărbătoare pentru creştinii din toată ţara. Peste 15 mii de oameni s-au închinat la Peştera Sfântului Andrei din Constanţa, mănăstirea unde se spune că a trăit şi a creştinat cel dintâi apostol, devenit Ocrotitorul României.

Zi de sărbătoare pentru creştinii din toată ţara. Peste 15 mii de oameni s-au închinat la Peştera Sfântului Andrei din Constanţa, mănăstirea unde se spune că a trăit şi a creştinat cel dintâi apostol, devenit Ocrotitorul României. În zidurile de piatră ale lăcaşului oamenii au lăsat iconiţe şi cruciuliţe, în care şi-au pus dorinţe şi rugăciuni. Au aşteptat cu răbdare în cozi imense până când au atins piatra în care a fost săpată peştera sfântă. La Galaţi străzile au fost luminate noaptea cu făclii şi lumânări în cinstea Sfântului care ocroteşte oraşul.

Spre Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei au pornit mii de oameni. În ultima zi de noiembrie, micul lăcaş dobrogean e locul unuia dintre cele mai importante pelerinaje care marchează sfârşitul de an. Pentru credincioşi, oboseala drumului lung dispare ca prin minune în poarta peşterii sfinte.

”Sunt bolnavă, dar când ajungem aici uităm de totul, nu ne mai doare nimic”, soune o credincioasă.

Creştinii vin aici ca să-l cinstească pe cel dintâi chemat dintre apostoli, despre care se spune că a răspândit creştinismul pe pământul Dobrogei de azi. În pereţii din piatră ai peşterii, care a fost loc de odihnă pentru Sfântul Andrei, pelerinii pun în fiecare an iconiţe şi cruciuliţe şi se roagă pentru familiile lor. Pentru Gabriel, care a crescut la o casă de copii, credinţa îi este lumină, familie şi speranţă.

De zece ani, Andreea, angajată a Jandarmeriei Constanţa, îşi sărbătoreşte ziua numelui, alături de pelerini. Nu-şi doreşte să fie în altă parte.

”Este foarte frumos, atâta timp cât faci ceea ce-ţi place, ceea ce-ţi doreşti”, spune Andreea.

Slujbe s-au ţinut şi în peştera în care a slujit şi a binecuvântat Sfântul Apostol Andrei, despre care se spune că a vindecat răni şi a alungat fiarele sălbatice din aceste ţinuturi. Mănăstirea din apropierea localităţii Ion Corvin a fost uitată în timpul stăpânirii otomane, dar a fost redescoperită şi sfinţită de preoţi după 1944. În peşteră se află săpat în piatră şi patul de odihnă al Apostolului Andrei.

Sărbătoare a fost şi la Galaţi, unde străzile au fost luminate cu făclii. Pelerinii au refăcut simbolic călătoria Sfântului, care este şi ocrotitor al oraşului.

Credincioşii s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei și ale Sfântului Grigorie Dascălu, unul dintre cei mai de seamă mitropoliți al Țării Românești din secolul al XIX-lea.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei. În 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt, iar doi ani mai târziu Ocrotitor al României.

Citește și
Social • ieri la 21:29
Foto
Profesor din Piatra Neamţ cercetat după propuneri indecente adresate unei eleve
recomandari pe a1.ro
Cum arată fiica cea mare a lui Cristi și a Mihaelei Borcea. Cei doi au ținut-o departe de ochii curioșilor
Social • ieri la 20:44
Foto
Polițiștii, pensionari de lux la 40 de ani. Speriați că ar putea rămâne fără pensiile speciale, mulți vor să iasă din sistem

Top știri

Român mort într-un cumplit accident rutier, în Italia. Se întorcea cu familia de la biserică
1
Extern • pe 18.01 la 08:58

Român mort într-un cumplit accident rutier, în Italia. Se întorcea cu familia de la biserică

Tragedie într-o familie de români din Italia. În timp ce se întorceau de la biserică, maşina în care se aflau a fost implicată într-un cumplit accident.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu va îmbrăca rochia de mireasă. Vedeta este în culmea fericirii: ”Da, mă mărit!”
pe spynews.ro
FOTO | Cum arată primul soţ al Anamariei Prodan şi în ce relaţii a rămas cu vedeta din România
pe antenasport.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Cele mai sexy imagini cu Irina Baeva și Gabriel Soto| Fotografii cu unul dintre cele mai celebre cupluri din showbiz
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:30 Arafat: "Să nu ne păcălească trendul descendent. Abordarea noastră este menţinerea restricţiilor" 22:24 O femeie încearcă să demonstreze că este în viaţă, după ce un judecător a declarat-o decedată în 2017 21:36 America se desparte de Donald Trump. Joe Biden va depune jurământul în cadrul unei ceremonii austere 21:29 Profesor din Piatra Neamţ cercetat după propuneri indecente adresate unei eleve 21:12 Recuperarea post-Covid ar putea fi decontată de stat. Fost pacient Covid: ”Când te lasă, Covidul te lasă fără tot” 21:07 Viorica Dăncila va lansa o carte. Fostul premier promite dezvăluiri şi picanterii din culisele scenei politice 20:46 O adolescentă din Cluj a aşteptat 9 luni să se întâlnească cu un tânăr cunoscut pe Facebook. Băiatul a batjocorit-o la petrecerea de Revelion 20:44 Polițiștii, pensionari de lux la 40 de ani. Speriați că ar putea rămâne fără pensiile speciale, mulți vor să iasă din sistem 20:39 Observator de bine, 19 ianuarie 2021. Camera hiperbară din Caraș-Severin, șansa pacienților covid la o viață normală după vindecare 20:34 Știrile zilei, 19 ianuarie 2021. Învestirea lui Joe Biden, o ceremonie de 100 de milioane de dolari
CITEȘTE PE A1.ro
De ce a lipsit Mirela Vaida de la Acces Direct. Cine a înlocuit-o și pentru cât timp
A1.RO
„Ruby e îmbrăcată-dezbrăcată”. Ținuta aleasă de vedetă pentru a culege râme i-a distrat pe toți! Cum a apărut diva la Poftiți la circ
A1.RO