Antena Meniu Search
x

Video Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou 2023. Anunţul făcut de BOR: icoana şi numele sfântului vor fi schimbate

Pelerinajul Copiilor la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului. A fost primul an în care elevii din Capitală şi Ilfov au avut liber şi mulţi au aşteptat cu răbdare ore în şir pe Dealul Mitropoliei pentru a ajunge la raclă. La zi mare, Sfântul Sinod al Bisericii Orotodoxe anunţă şi modificări importante: icoana şi numele sfântului vor fi schimbate.

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 27.10.2023, 21:09

Vezi și

Rugăciuni şi o mare de credincioşi în Catedrala Patriarhală. Sărbătoarea din acest an vine cu schimbări istorice. Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou, Sfântul Sinod a anunțat decizia de a uniformiza numele, adăugând sintagma Ocrotitorul Bucureștiului și de modificare a icoanei care îl va reprezenta pe Sfânt ținănd în mâna stângă Catedrala Patriarhală și în mâna dreaptă toiagul de păstor. O premieră este şi faptul că elevii au liber în ziua în care este sărbătorit Ocrotitorul Bucureştiului.

Anul viitor se împlinesc şi 250 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale

Irina a venit cu fetițele ei, Natalia și Daria, la Sfânta Liturghie. "Cu gând să ne ajute în vremurile astea grele pe care le trăim, pentru sănătate, pentru copilași. Cred că orice rugăciune este împlinită dacă este spusă cu credință", a declarat Irina. 38 de copii din Târgoviște se bucură de pelerinaj ca de cea mai frumoasă excursie. "Suntem în cadrul unui program foarte amplu, se numește Programul pentru prevenirea abandonului școlar. Eu sunt și profesorul lor de religie. După ce coborâm din deal, mergem și la Mănăstirea Antim ca să ne închinăm și acolo", spune profesoara de religie.

Liviu a venit de la Brașov și este la al treilea pelerinaj din acest an, după Sfântul Paisie în Grecia și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. "Am văzut că cu cât mai mult durează un pelerinaj, dobândești o liniște mai deosebită și de asta tot vin. Poate ni se pare că oamenii devin din ce în ce mai răi, dar sunt câteva semne care ne arată că lucrurile merg chiar spre bine", a declarat Liviu. 7 ore au stat în medie la rând credincioşii pentru a ajunge la Baldachinul unde se află Icoana Făcătoare de Minuni adusă din Grecia și raclele Sfinților.

"Au urcat pe Colina Bucuriei până în acest moment, peste optzeci de mii de pelerini. Ne așteptăm ca în următoarele două zile și astăzi desigur, numărul acesta să crească foarte mult", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Anul acesta. gravidele, persoanele bolnave și cele cu dizabilități au avut prioritate la rând. "Mulțumim tuturor pelerinilor care au înțeles caracterul solemn al evenimentului și s-au manifestat într-un mod care face cinste românilor", a declarat Alexandru Iacob, purtător de cuvânt Jandarmeria București. Anul viitor se împlinesc şi 250 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale, prilej de mare sărbătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou 2023. Anunţul făcut de BOR: icoana şi numele sfântului vor fi schimbate