Antena Meniu Search
x

Video Pelicanii din Delta Dunării, "sacrificaţi" pentru un selfie. Păsările s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată: "Ne batem joc de ele"

De dragul unei poze, turiştii sunt dispuşi să distrugă liniştea şi frumuseţea Deltei Dunării. O şalupă a fost surprinsă în timp ce intră intenţionat într-un stol de pelicani şi le fugăreşte, punându-le viaţa în pericol. Totul, pentru fericirea turiştilor. Pericolul cel mai mare este ca pelicanii să nu se mai întoarcă niciodată în deltă.

de Redactia Observator

la 11.06.2021, 19:58

Vezi și

Este momentul în care o barcă intră din plin într-un stol de pelicani din Delta Dunării. Liniştea şi siguranţa păsărilor-emblemă a rezervaţiei sunt puse în pericol de dragul unui selfie. Barcagiul merge intenţionat cu viteză şi fugăreşte pelicanii ca să fie turiştii impresionaţi.

"Legislaţia trebuie modificată pentru a creşte cuantumul amenzilor. N-ar fi rău dacă s-ar gândi la o ridicare a autorizaţiei, anulare a acesteia, atât pentru o lună două, trei cât şi pentru următorul sezon turistic", a declarat Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţia Delta Dunării.

Iniţial, la vederea imaginilor scandaloase, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a postat doar un îndemn la comportament reponsabil pe Facebook. Ulterior, au revenit şi au anunţat că firma care deţine ambarcaţiunea a fost chemată la explicaţii. Iar dacă se va dovedi că au încălcat legea şi că se aflau într-o zonă unde nu aveau ce căuta va fi deschis un dosar penal.

"Gestul de a trece cu ambarcaţiunile de mare viteză e unul incalificabil într-o zonă cum e Delta Dunării, acest lucru duce la sarăcirea populaţiei de păsări", a declarat Răzvan Popescu Mirceni, biolog.

"Ei când stau într-un loc nu stau degeaba, ori au pui, ori au peşte, dacă venim cu ambarcaţiuni ca să facem un fel de birdview. Ne batem joc de ele",  a declarat Adrian Bîlbă, director CMSN.

Barcagiul din aceste imagini a fost dat afară. Asociaţia Delta Dunării atrage atenţia că nu este un caz izolat. Ba mai mult, bărcile cu viteză lasă în urmă un adevărat dezastru ecologic. În urmă cu două săptămâni, un stol superb de flamingo roz care se aşezase în Deltă a fost gonit de turiştii hotărâţi să pozeze animalele cu orice preţ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Pelicanii din Delta Dunării, "sacrificaţi" pentru un selfie. Păsările s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată: "Ne batem joc de ele"