Antena Meniu Search
x

Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 3 ianuarie

Meteorologii români avertizează că există un risc însemnat de avalanşă în Carpații Meridionali și Orientali, nivel 3 din 5, în intervalul 31 decembrie 2021, ora 20 - 3 ianuarie 2022, ora 20. Sunt anunțate ninsori slabe în zonele înalte și precipitații mixte la altitudini joase.

de Redactia Observator

la 31.12.2021, 18:51

avalanșă
Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 3 ianuarie - Shutterstock (imagine ilustrativă)

MUNȚII FĂGĂRAȘ - RISC ÎNSEMNAT

Temperaturile vor deveni ușor pozitive în zona 1800-2000 m, ceea ce va duce la umezirea stratului. În partea superioară a stratului, la peste 1800 m altitudine, întâlnim în continuare un strat mai instabil și cu rezistență redusă, ce depășește pe anumite pante 40 cm. În apropierea crestelor se mențin vechile plăci de vânt de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite cu un strat de zăpadă recentă și care pot ceda la supraîncărcări. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 2 m. La supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari pe pantele cu depozite mai însemnate. Riscul este însemnat (3 din 5).

Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umezit și are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, cât și la supraîncărcări. La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul are dimensiuni reduse, iar riscul declanșării avalanșelor este redus și există doar pe pantele mai înclinate, din zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă. Aici, doar la supraîncărcări mari, se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni.

MUNȚII BUCEGI - RISC ÎNSEMNAT

Pe acelaşi subiect

Temperaturile mai ridicate din zilele următoare, vor duce la umezirea stratului în zona 1800-2000 m. În apropierea crestelor se mențin plăci de vânt mai vechi de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite cu un strat de zăpadă recentă și care pot ceda la supraîncărcări. În apropierea crestelor sunt formate cornișe de mari dimensiuni. Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă, atât pe versanții nordici, unde s-au acumulat cantități mai importante, cât și pe cei sudici și estici, unde a fost transportată de vânt formând plăci și depozite. Cantități importante de zăpadă sunt transportate pe văi, acolo unde sunt depozite însemnate, care depășesc 2 m. Stratul mai instabil de la suprafață, ce depășește pe alocuri 40 cm, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate sau prin ruperea cornișelor, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3).

Sub 1800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umezit și are dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici și medii fiind însemnat (3). Avalanșe pornite la peste 1800 m pot coborî la altitudini mai joase. Sub 1500 m, stratul nu are dimensiuni importante, iar riscul declanșării avalanșelor este redus.

MUNȚII RODNEI - RISC ÎNSEMNAT

Stratul de zăpadă are dimensiuni mai importante la peste 1800 m. Aici, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40 cm și care poate fi dislocat în condiții de supraîncărcare. În zona de creastă regăsim plăci mai vechi de vânt, îndeosebi pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite de zăpadă proaspătă și care pot ceda la supraîncărcări. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii.. Sub 1800 m, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m.

MUNȚII PARÂNG-ȘUREANU - RISC ÎNSEMNAT

Temperaturile mai ridicate din zilele următoare, vor duce la umezirea stratului în zona 1800-2000 m. Stratul de zăpadă este însemnat la peste 1800 m, depășind pe alocuri 120-130 cm grosime. Se mențin plăcile mai vechi de vânt din zona de creastă, formate îndeosebi pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci care pot ceda la supraîncărcări. În partea superioară a stratului regăsim, pe anumite pante, un strat instabil de zăpadă recentă ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse, strat ce poate fi dislocat la supraîncărcări. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt prezente în apropierea crestelor.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse și este umezit, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, pe pantele mai înclinate.

MUNȚII ȚARCU-GODEANU - RISC ÎNSEMNAT

Stratul de zăpadă a mai crescut la peste 1800 m, local cu 5-10 cm, iar în partea sa superioară regăsim un strat mai instabil, ce depășește pe anumite pante 30-40 cm și care poate fi dislocat la supraîncărcări. Temperaturile mai ridicate din zilele următoare, vor duce la umezirea stratului în zona 1800-2000 m. În zona crestelor întâlnim plăcile mai vechi de vânt, îndeosebi de pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci acoperite cu zăpadă proaspătă și care pot ceda la supraîncărcări. Depozitele mai consistente de zăpadă se întâlnesc pe văi. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate. Sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este umezit, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici. Sub 1500 m stratul re dimensiuni reduse.

MUNȚII CĂLIMANI-BISTRIȚEI-CEAHLĂU - RISC ÎNSEMNAT

Temperaturile vor deveni ușor pozitive în zona 1800-2000 m, ceea ce va duce la umezirea stratului. La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, se întâlnește un strat mai instabil de zăpadă, în toate masivele, strat ce depășește local 30-35 cm. Se mențin plăcile mai vechi de vânt, din apropierea crestelor, îndeosebi de pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci acoperite cu zăpadă recentă și care pot ceda la supraîncărcări. Pe văi, sunt depozite mai consistente de zăpadă decât în zona de creastă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât și de stratul de zăpadă mai instabil, din partea superioară, care depășește pe anumite pante 40 cm. Sub 1800 m, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai însemnate de pe anumite văi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Pericol de avalanșă în Munții Carpați. Avertizarea, valabilă până pe data de 3 ianuarie