Antena Meniu Search
x

Video Perseide 2023. Împătimiții de astronomie s-au adunat în întreaga țară pentru a fi martorii spectacolului celest. Cât mai pot fi admirate "lacrimile lui Laurențiu"

A fost spectacol de lumini pe cer, în toată ţara. Perseidele, particule mici ale unei comete, atrase de gravitaţia Pământului, au putut fi observate cel mai bine în zonele nepoluate, în mijlocul naturii. Şi la Observatoarele Astronomice s-au format cozi, iar cei mai norocoşi au văzut chiar şi o sută de meteori pe oră. 

de Daniel Lare

la 14.08.2023, 08:54

Vezi și

Ploaia de meteori numită "Perseide" este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice al verii.  Mii de oameni au vrut să  urmărească azi noapte fenomenul. La Observatorul Astronomic din Galaţi am întâlnit-o pe Sofia.  

Sofia: "De când eram mică am fost foarte interesată de astronomie şi stele şi lucruri de acestea, iar pe timpul pandemiei am făcut şi un curs în online pe astronomie."

Reporter: "Şi ţi-au plăcut?"

Sofia: "Da, au fost foarte frumoase. Mă bucur foarte mult că am reuşit să vin."

Pe acelaşi subiect

Pe un cer senin se pot vedea nopţile acestea şi 100 de meteori într-o oră. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa.  

Fetiţă: "Am văzut o planetă şi o stea. Iar după au zburat pe acolo. Au decolat şi jos." 

Fetiţă: "Aş vrea să văd cum arată în realitate. La televizor nu-i aşa frumos ca în realitate.Vreau să văd perseidele şi planetele."

Reporter: "Ştii ce trebuie să faci când vezi o stea căzătoare?"

Fetiță: "Să îmi pun o dorinţă." 

Ce sunt Perseidele?

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele mai sunt cunoscute și sub numele de "lacrimile lui Laurențiu", după sfântul martir omorât în luna august a anului 258. 

Iuliana Cantoneanu, astronom: "Sunt corpuri meteorice care intră în atmosfera pământului şi prin frecarea cu aerul se descompun. Lasă o dâră de lumină. Cel mai bine se observă într-o zonă fără poluare luminoasă, cât mai întunecată. Staţi întinşi pe o pătură eventual şi vă uitaţi la cer şi priviţi."

Gavril Urs: organizator: "Ele au interval cam de-o lună în fiecare an în care se intersectează cu atmosfera terestră, cam de două săptămâni au început şi vor mai curge încă două săptămâni de acum."

Perseidele se văd cel mai bine în afara oraşelor. În localităţi, lumina şi poluarea estompează aproape total spectacolul astronomic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Perseide 2023. Împătimiții de astronomie s-au adunat în întreaga țară pentru a fi martorii spectacolului celest. Cât mai pot fi admirate "lacrimile lui Laurențiu"