Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Perseide 2023. Sofia s-a îndrăgostit iremediabil de astronomie și nu a putut rata spectacolul naturii: "Mă bucur foarte mult că am reuşit să vin"

A fost spectacol magic pe cer, în întreaga ţară. Perseidele şi-au atins punctul maxim noaptea trecută. Stelele căzătoare sunt urme de lumină, lăsate pe cer, sub formă de particule mici, care par că ard atunci când intră în atmosferă. În zonele nepoluate, în mijlocul naturii, ori la Observatoarele Astronomice s-au format cozi, iar cei mai norocoşi au putut vedea chiar şi o sută de meteori pe oră. 

de Redactia Observator

la 13.08.2023 , 09:00

A fost spectacol pe cer, noaptea trecută. Perseidele au ajuns la punctul maxim. Dacă în zonele nepoluate ploaia de stele a putut fi observată cu ochiul liber, la Observatoarele Astronomice din marile oraşe s-au format cozi.

Iuliana Cantoneanu, astronom: Sunt corpuri meteorice care intră în atmosfera pământului şi prin frecarea cu aerul se descompun. Lasă o dâră de lumină. Cel mai bine se observă într-o zonă fără poluare luminoasă, cât mai întunecată. Staţi întinşi pe o pătură eventual şi vă uitaţi la cer şi priviţi. 

Îndrăgostiți iremediabil de astronomie, în așteptarea Perseidelor

Vezi și

La Observatorul Astronomic din Galaţi am întâlnit-o pe Sofia, o tânără care s-a îndrăgostit iremediabil de astronomie. A văzut pentru prima dată perseidele în urmă cu câţiva ani, iar de atunci, în fiecare an vine să observe spectacolul.

Pe acelaşi subiect

Sofia: De când eram mică am fost foarte interesată de astronomie şi stele şi lucruri de acestea, iar pe timpul pandemiei am făcut şi un curs în online pe astronomie.

Reporter: Şi ţi-au plăcut?

Sofia: Da, au fost foarte frumoase. Mă bucur foarte mult că am reuşit să vin. 

Pentru alții însă, Perseidele au fost o premieră.

Tânără: Am auzit că este ploaie de stele şi am vrut să văd şi eu cum cad stelele. Am fost pe faleză şi am văzut două - trei stele. E o experienţă foarte frumoasă.

Spectacolul de pe cer, văzut din mijlocul naturii

În alt colţ al ţării, pe Dealul Budacului din Bistriţa, oamenii au preferat să vadă spectacolul din mijlocul naturii. S-au înarmat cu răbdare, aparte de fotografiat sau telefoane şi au aşteptat să surprindă fotografia perfectă.

Raimond Petruţ, corespondent Observator: Dacă suntem norocoşi şi avem parte de un cer senin în plină noapte, putem observa circa o sută de meteori pe oră. În schimb, pentru a observa perseidele, trebuie să avem un loc cât mai întunecat şi cât mai îndepărtat de lumina artificială a oraşelor.

Gavril Urs, organizator: Ele au interval cam de-o lună în fiecare an în care se intersectează cu atmosfera terestră, cam de două săptămâni au început şi vor mai curge încă două săptămâni de acum. 

Copiii abia că s-au dezlipit de telescop

În aşteptarea ploii de meteori, zeci de copii au căutat să fie cât mai departe de luminile oraşului. Şi cât mai aproape de cer. Iar cei mai mulţi dintre ei nu s-au dezlipit nicio secundă de telescop.

Fetiță: Am văzut o planetă şi o stea. Iar după au zburat pe acolo.

Fetiță: Aş vrea să văd cum arată în realitate. La televizor nu-i aşa frumos ca în realitate. Vreau să văd perseidele şi planetele. 

Stele căzătoare au putut fi observate şi de pe vârful Vlădeasa. Iar cei care nu au apucat încă să se bucure de spectacolul magic de pe cer o pot face până pe 24 august. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Inedit » Perseide 2023. Sofia s-a îndrăgostit iremediabil de astronomie și nu a putut rata spectacolul naturii: "Mă bucur foarte mult că am reuşit să vin"