Antena Meniu Search
x

Pesta porcină, descoperită pe domeniul lui Ion Țiriac de la Balc

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a confirmat prezența pestei porcine în cadrul Complexului de vânătoare nr.12 Fagu-Balc, aparținând lui Ion Țiriac. Boala fusese confirmată în afara complexului încă din decembrie.

de Redactia Observator

la 05.03.2019, 14:55

Ion Țiriac
Pesta porcină, confirmată pe domeniul lui Ion Țiriac de la Balc - Mediafax Foto via Hepta

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a confirmat prezența pestei porcine în cadrul Complexului de vânătoare nr.12 Fagu-Balc, aparținând lui Ion Țiriac. Boala fusese confirmată în afara complexului încă din decembrie, se anunță în comunicat.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează că din numărul total de 60 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în județul Bihor la porcii domestici, mai sunt active 39 focare care afectează un număr de 14 localități, după cum urmează: Crestur, Cherechiu, Abrămuț, Cheșereu, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Cubulcut Sălacea, Chișlaz, Târgușor, Abram, Petreu și Șimian.

Ultimile focare au fost confirmate, în data de 21.02.2019, în localitatea Șimian - Comuna Șimian, afectând 4 gospodării nonprofesionale și având originea în mediul silvatic.

Pesta porcină, confirmată pe domeniul de la Balc

De asemenea în data de 02.03.2019, au fost confirmate noi cazuri de PPA la mistreți, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, în cadrul Complexului de vânătoare înregistrat sanitar veterinar.

Mentionăm faptul că în cadrul fondului de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, boala a fost confirmată ( în afara complexului de vânătoare) în cursul lunii decembrie 2018, astfel încât numărul total de cazuri la mistreți a rămas la 4.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a complexului de vânătoare/ exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. 

Prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, până la data de 01.03.2019, un număr de 21 focare de PPA, din 7 (șapte) localități ale județului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar), Cauaceu (1), Albiș (5), Olosig (8) și Sânnicolau de Munte (1),  și se desfășoară activități specifice necesare stingerii focarelor și în celelalte localități afectate. 

Porcii trebuie sacrificați

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Pesta porcină, descoperită pe domeniul lui Ion Țiriac de la Balc