Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sacrificările de porci au atins o cifră uriaşă, din cauza pestei porcine africane. Încă 3 focare la Buzău

Sacrificările de porci au atins un maxim istoric, informează INS, din cauza pestei porcine africane. Astfel, în luna iulie, sacrificările au însumat 467.000 de capete, în creștere față de 335.000, luna trecută.

de Redactia Observator

la 07.09.2018 , 11:05

Sacrificările de porci au atins un maxim istoric, informează INS, din cauza pestei porcine africane.

Astfel, în luna iulie, sacrificările au însumat 467.000 de capete, în creștere față de 335.000, luna trecută.

Mai mult, INS informează că o cifră lunară de peste 40.000 de tone nu s-a mai fost atins în ultimii ani, cu excepția sărbătorilor de Crăciun, când sacrificările trec de 135.000 de tone.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 11 județe, 190 de localități, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 46 de cazuri la mistreți, iar în total au fost eliminați 159.645 de porci afectați.

Cele mai recente sacrificări de porci din cauza pestei porcine africane au avut loc aseară, când peste 90 de porci au fost sacrificati la o microferma din apropiere de Ramnicu Sarat, dupa ce patru dintre animale au murit iar medicii veterinari au constatat ca unul dintre animale prezenta  semne vizibile de pesta porcina.  

Boala a fost confirmata in cursul noptii de institutul de diagnostic si sanatate animala Bucuresti.  autoritatile ar putea decide in continuare sacrificarea preventiva pentru alti 1800 de porci aflati in evidente in gospodariile oamenilor din zona de protectie instituita pe o raza de 3 kilometri in jurul focarului. 

Proprietarul unei exploatatii zootehnice din comuna Puiesti a fost cel care a dat alarma, dupa ce unul dintre animale a murit cu o seara inainte, altul in cursul zilei de ieri si alti doi porci au inceput sa agonizeze.

Medicii veterinari chemati sa le vada au ridicat cele 4 animale si le-au dus la laboratorul din Buzau. Pe drum au murit si animalele ridicate inca in viata, iar veterinarii au constatat ca unul dintre porci prezenta simptomele vizibele ale peste porcine africane.

”E un dezastru care a căzut pe capul nostru, e vorba de simţul de proprietate pe care il au gospodarii, de ataşamentul pe care  îl au facţă de animalele pe cxare le au crescut,  de investiâia în gospodăria fiecăruia şi sperăm că măsurile vor fi luate cu calm, să limităm sau să stopăm acest fenomen, dar nici să nu producem mai mult rău decât s a facut pana acum, fără voia noastră. Să-I spui ţăranului că porcul lui nu mai e al lui nu e uşor nici pentru medicul care vine să  omoare animalul, nici pentru noi, autorităţile,  care suntem undeva la mijloc ”, a declarat primarul comunei Puieşti, Florin Leaua.

Acesta este al treilea focar de pestă porcină africană din judeţul Buzău, după cele de la Lunca şi Pănătău.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Sacrificările de porci au atins o cifră uriaşă, din cauza pestei porcine africane. Încă 3 focare la Buzău