Antena Meniu Search
x

Peste 2.000 de cutremure s-au produs în Gorj, în ultimele două luni - INFP

Peste 2.000 de cutremure s-au produs, începând cu 13 februarie 2023, în judeţul Gorj, deşi până de curând era cunoscută drept o zonă seismică care produce, de regulă, seisme de suprafață mici şi moderate, potrivit experţilor INFP.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 10:54

Peste 2.000 de cutremure s-au produs în Gorj, în ultimele trei luni - INFP
Peste 2.000 de cutremure s-au produs în Gorj, în ultimele trei luni - INFP

Aria în care s-au produs cutremurele este cunoscută ca fiind o zonă cu seismicitate slabă și moderată. Cel mai mare cutremur înregistrat, în decurs de 200 de ani, fiind cel din anul 1943, cu magnitudinea Mw de 5.2, explică INFP. 

Dintre cele 2.150 de cutremure înregistrate din 13 februarie până în prezent, 36 au avut o magnitudine mai mare de 3. „Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”.

Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului.

Energia eliberată de un cutremur poate fi echivalentă cu explozia unei bombe nucleare

Pe acelaşi subiect

Cantitatea de energie eliberată este proporțională cu (Mw) magnitudinea cutremurului: cutremurele mai mari eliberează mult mai multă energie decât cele mai mici. O creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde unei creșteri de 30 de ori a energiei eliberate.

Energia eliberată de un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare.

De exemplu, bomba atomică lansată asupra Hiroshimei în 1945 a eliberat echivalentul a 16 kilotone = 0,016 megatone de TNT, aproximativ echivalentul energetic al unui cutremur cu magnitudinea de aproximativ Mw=6.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Peste 2.000 de cutremure s-au produs în Gorj, în ultimele două luni - INFP