Antena Meniu Search
x

Video Munții din Gorj sunt monitorizați cu drone, după cele peste 1.000 de cutremure. Salvamontiștii speră să evite o tragedie

Munţii noştri drone poartă. Zona în care s-au produs luna trecută peste o mie de cutremure în Gorj este scanată din aer de salvamontişti. Salvatorii vor să se asigure că traseele montane nu vor fi un pericol din cauza avalanşelor de pietre. Au gasit deja mai multe stânci care stau să cadă. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 07.04.2023, 21:40

Vezi și

Camerele de filmat zburătoare cercetează în amănunţime locul unde s-au produs peste 1.500 de seisme în ultimele două luni.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Opt drone scanează Cheile Sohodolului. Acţiunea va continua timp de o lună. O astfel de dronă poate să acopere 24 de hectare în 30 de minute. A fost stabilit aici punctul de pornire pentru că aici a fost epicentrul celui mai puternic cutremur produs în judeţul Gorj

Drona ne arată că suntem la 40 de metri de această stâncă. În cazul în care stânca prezintă anumite forme care au altă culoare, proaspătă, în sensul că e proaspăt desprinsă din munte, aceasta trebuie evacuată.

Cum se face monitorizarea munților cu drona

Pe acelaşi subiect

Dronele identifică toate fisurile din stânci care ar putea să se adâncească şi să provoace avalanşe de bolovani. Bucăţile mari de rocă, ce se pot desprinde de pe versanţi şi să cadă pe drumuri, sunt încadrate tot la capitolul potenţial pericol. Datele sunt trimise Dispeceratului Naţional Salvamont. Imaginile sunt comparate cu cartografia terenului de anul trecut şi arată eventuale modificări. Scopul este să interzică accesul în zonă dacă apare pericol de prăbuşiri.

Sabin Cornoiu, președinte Salvamont: Cum vedem aici o schimbare culoare. De aici, cu siguranţă au picat roci în ultima perioadă. Încercăm să le dislocăm din acel loc, astfel încât să dăm o siguranţă, avem această cale rutieră, o să avem maşini, o să avem şi turişti.

Ciprian Zamfirescu, voluntar Salvamont: Aceste fotograme sunt transmise către centrul nostru mobil de comandă, unde le procesăm automat. Peste 100 de fotograme în două minute.

Căderile de pietre de pe versanţi sunt o ameninţare mortală în zonele montane. Toamna trecută, un bolovan desprins din Defileul Jiului a căzut peste o maşină în mers şi l-a ucis pe şofer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Munții din Gorj sunt monitorizați cu drone, după cele peste 1.000 de cutremure. Salvamontiștii speră să evite o tragedie