Antena Meniu Search
x

Video Piaţa muncii, în derivă. Tinerii care vor să muncească pleacă din ţară: "O fată a venit o zi şi mi-a zis că mai bine ia ajutorul social decât să vină la muncă"

Ţara este plină de oameni fără serviciu, dar zeci de mii de locuri de muncă sunt neocupate. Este paradoxul de pe piaţa muncii. Cum se explică? În unele domenii nu se găsesc specialişti, iar în altele sunt salarii prea mici.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 19.02.2022, 20:20

Vezi și

Vasilica Mitrică predă de 42 de ani la Băileşti, Dolj. În mica şcoală de cartier, condiţiile sunt modeste, iar viaţa de dascăl nu e întotdeauna uşoară. "Munca dascălului nu e preţuită aşa cum ar trebui. Învăţământul este lăsat aşa, este marginalizat aş putea spune", a declarat Vasilica Mitrică, învăţătoare. La toamnă va prelua ultima grupă de elevi, înainte de a ieşi la pensie. Cei din fruntea şcolii se gândesc cu groază la plecarea ei. Va fi greu de găsit un înlocuitor, pentru că învăţământul este tot mai neatractiv pentru absolvenţi. "Dacă, aşa, cu ani în urmă mulţi voiau să intre în învăţământ şi veneau cu atâta dragoste, acum tinerii nu mai vor", a declarat Vasilica Mitrică, învăţătoare.

Sunt aproape 50.000 de locuri de muncă neocupate în toată ţara

"Un profesor debutează cu aproximativ 2.500 de lei. Mergeţi să faceţi un sondaj la liceele foarte bune din Craiova, la colegii, la clasa a 12-a şi întrebaţi-i pe elevi, pe viitorii absolvenţi care vor să se facă profesori. Rezultatul, vă spun eu de acum, este zero", a declarat Constantin Lungulescu, reprezentant sindicat învăţământ. Alt domeniu, aceleaşi probleme. În această brutărie, la tejghea serveşte patronul. De mai bine de o lună caută oameni. Ar avea nevoie de trei, dar nimeni nu se înghesuie. Cei pe care îi convinge, cu chiu cu vai, nu apucă nici primul salariu. "Am avut o fată care a stat o zi şi după aceea n-a mai venit. Şi când am întrebat-o de ce n-a mai venit a zis că mai bine stă pe ajutorul social decât să vină să muncească", a declarat Alexandru Croitoru, patron brutărie.

Pe stradă, puzderie de oameni. Mulţi tineri. Fără nicio ocupaţie. Cei care vor să muncească, preferă să plece în străinătate. Sunt aproape 50.000 de locuri de muncă neocupate în toată ţara. Cu 20% mai multe faţă de acum un an. Doar în sănătate şi învăţământ se caută peste 11.000 de angajaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Piaţa muncii, în derivă. Tinerii care vor să muncească pleacă din ţară: "O fată a venit o zi şi mi-a zis că mai bine ia ajutorul social decât să vină la muncă"