"Vacanța mare", planul care a dus la demiterea lui Adrian Streinu-Cercel din fruntea Comisiei Anticovid
Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la şefia Comisiei anti-COVID din Ministerul Sănătăţii. Decizia vine după ce Institutul Matei Balş, condus de profesorul Cercel, a propus despărţirea bătrânilor de familii.
- Planul prevedea izolarea de familii a persoanelor în vârstă.
Măsura a fost criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis. Dar ideea izolării celor peste 65 de ani a fost lansată de Adrian Streinu-Cercel acum mai bine de o lună.
Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul Matei Balș: Sunt persoane care traiesc în aceeaşi familie, parinţi şi copii. Dacă este posibil ca persoana bătrână care are şi comborbidităţi să fie izolată în spatele casei e foarte bine, dar nu trebuie să fie vizitată, trebuie să i se dea alimentele la uşă.
Este declaraţia făcută de profesorul Cercel pe 20 martie. Şi nimeni nu l-a contrazis. Ba din contră.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, 21 martie: Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie de populație.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, 16 aprilie: Ne-am gândit efectiv şi la niște metode prin care să îi ducem într-un hotel, să rămână acolo în camere cu tot confortul în care să stea, să vină cineva să aibă grijă de ei şi să le asigure un confort. Ne-am gandit şi la asta.
Situaţia s-a schimbat radical după ce planul lui Adrian Streinu-Cercel a fost aşternut pe hârtie, sub antetul institutului pe care îl conduce de aproape două decenii. Proiectul, botezat „Vacanţa Mare”, prevedea, printre altele, izolarea în hoteluri a persoanelor de peste 65 de ani.
Klaus Iohannis, președintele României, 21 aprilie: Dragii mei, așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!
După două zile a venit şi reacţia premierului.
Iar la câteva ore a venit şi decizia.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Apariția acelui plan de vacanţă nu a făcut decât să extrapoleze gânduri. A fost demis din funcție. Nu a obiectat.
Ludovic Orban, premierul României: Salut decizia cu demiterea lui Cercel, pe de altă parte a durat cam mult. Puteam să ne mişcăm un pic mai repede.
Profesorul Cercel a condus încă de la înfiinţare Comisia pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19. Chiar dacă, la începutul epidemiei, nu părea impresionat de noul virus. Pe 27 ianuarie, la o săptămână după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii convocase Comitetul de Urgenţă pe tema ameninţării globale a epidemiei, Adrian Streinu-Cercel spunea că "focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”. Şi nu şi-a schimbat prea uşor părerea:
Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul Matei Balș, 12 februarie: Acest focar mare e la nivelul acestei regiuni Hubei, care are 11 milioane de locuitori, dar reprezintă un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus.
Virusul a ajuns totuşi în România. Pe 26 februarie a fost confirmat primul caz de coronavirus. A doua zi, doctorul afirma despre coronavirus că "este de vreo 10 ori mai slab decât virusul gripal".
Acum, după mai puţin de două luni, avem peste 10.000 de cazuri şi peste 500 de morţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰