Video "Plătesc trimestrial, ca să fie mai usor de suportat". Asigurarea obligatorie pentru locuinţe, mai scumpă cu 30%: e impusă de 15 ani, dar 2 din 10 români au făcut-o
Asigurarea obligatorie pentru locuinţe este mai scumpă cu 30% de astăzi, 11 noiembrie. Şi pentru că doar 2 din 10 români au făcut-o, autorităţile au găsit o metodă de constrângere. Fără această poliţă casele nu mai pot fi vândute sau primite moştenire. Statul le impune primăriilor să facă dese controale, dar primarii ridică din umeri. Nu au angajaţi pentru aşa ceva.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Impusă acum 15 ani, poliţa nu este o prioritate pentru români. Din aproape 10 milioane de locuinţe, doar două milioane au asigurare obligatorie care despăgubeşte proprietarii pentru daunele produse de calamităţi naturale: inundaţii, cutremure şi alunecări de pământ. Acum, autorităţile le scumpesc pentru a mări fondul de rezervă. Preţul unei poliţe creşte de la 100 de lei la 130 de lei pe an pentru locuinţele făcute din materiale rezistente, adică cele din cărămidă beton sau lemn. Sumele asigurate pentru ele sunt de cel mult 100.000 de lei. Rămân insă neschimbate politele pt locuintele de tip B, adică cele construite din chirpic de exemplu. pentru ele suma este de 50 de lei pe an pentru o asigurare maximă de 50.000 de lei.
Cele mai multe asigurări obligatorii sunt în Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Braşov
Unul dintre motivele scumpirii este inflaţia mare. "Asta a făcut ca dosarele de daună să fie din ce în ce mai mari, ca sumă plătită. Dacă la început plăteam 3.000 de lei pe un dosar de daună, am ajuns astăzi să plătim peste 8.000 lei, aproape 9.000 de lei", a declarat Cosmin Tudor, director dezvoltare PAID România. Pentru a-i determina pe proprietari să încheie asigurarea obligatorie, autorităţile introduc restricţii pentru cei care nu plătesc. Fără poliţă, nicio locuinţă nu va mai fi înscrisă în cartea funciară.
"Înscrierea în cartea funciară o faci din cand in cand, la câtiva ani, la vânzarea locuintei, la transferul de proprietate, la moşteniri. De asta nu ma astept la un efect rapid", a declarat Sergiu Costache, expert în asigurari. După două inundaţii şi o spargere, Adriana Panciu are acum şi asigurarea obligatorie şi poliţe facultative. "Pentru apartamentul meu care este ceva mai mare şi cu bunuri plătesc în jur de 1.500 lei pe an. Eu le plătesc trimestrial, ca să fie mai usor de suportat", a declarat Adriana Panciu, asigurată.
Cu asigurarea obligatorie, care acoperă pagubele produse de natură, şi cu cea facultativă, care oferă daune pentru alte riscuri, o locuinţă este complet protejată, spun brokerii. "Practic, acestea iti asigură o protectie completă a locuintei pt că în marile orase riscul de incendiu si cel de furt sunt cele mai mari în plus te asigură şi dacă tu inunzi un vecin sau el te inundă pe tine", a declarat Sergiu Costache, expert în asigurari. Cine ignoră poliţa obligatorie riscă amendă între 100 şi 500 de lei. Primăriile trebuie să facă mereu controale, dar autorităţile locale spun că este imposibil.
"Este foarte greu să verifici lucrul acesta pentru că Poliţia Locală nu are specialişti pentru urbanism. Ar trebui să angajăm", a declarat Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti din judeţul Iaşi. Cele mai multe asigurări obligatorii sunt în Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Braşov. Cele mai puţine sunt în Olt, Botoşani şi Vaslui. Sub 10% din locuinţe au poliţe în acele judeţe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰