Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veşti bune pentru poliţişti şi militari! Îşi pot transforma compensaţia de chirie în rată la bancă pentru locuinţă. Care sunt condiţiile

Anul trecut, la Parlament a fost depus un proiect care prevede ca polițiștii şi militarii să-şi poată transforma compensația de chirie în rată la bancă.

de Redactia Observator

la 07.03.2018 , 09:53

Anului tecut, la Parlament a fost depus un proiect care prevede ca polițiștii şi militarii să-şi poată transforma compensația de chirie în rată la bancă.

Mai precis, aleşii doresc modificarea legislației privind sprijinul acordat polițistului şi militarului pentru achiziția unei locuințe. 

Este vorba despre modificarea Legii 360/2002 Statutul Polițistului și a Legii 80/1995 Statutul cadrelor militare pentru completarea cadrului legal privind acordarea compensației de chirie. 

Articolul continuă după reclamă

Practic, polițiștii și militarii numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu într-o localitate în care nu dețin o locuință proprietate personală, vor putea sa își achiziționeze un imobil fără să-și piardă dreptul la compensația de chirie.

Proiectul de lege propune ca dreptul la compensația de chirie să se transforme în sprijin pentru plata ratei creditului imobiliar. 

Sindicaliştii de la Europol susţin că acest demers este totuşi incomplet. Nu rezolvă toate inechitățile și discriminările existente cu privire la acordarea compensației de chirie pentru că:

  • suma la care se raportează procentul de până la 50% este în continuare „salariul de bază”, adică valoarea salariului specific anului 2009 și nu „salariul de funcție” pe care astăzi îl avem în plată;
  • procentul rămâne în continuare discriminatoriu în raport cu categoriile de personal, respectiv funcțiile de execuție/conducere;
  • dispare dreptul statuat de a sprijini toți polițiștii pentru achiziția unei locuințe, raportându-se propunerea doar la cei care au dreptul la compensație de chirie.

8.000.000 lei lunar, pentru chiriile poliţiştilor

Tot sindicatele din Poliţie reamintesc faptul că Ministerul Afacerilor Interne plătește lunar aproximativ 8.000.000 lei pentru chirii, "bani care sunt aruncați în vânt în loc să fie folosiți pentru achiziția unui imobil de către polițiști".

Veşti bune pentru poliţişti şi militari! Îşi pot transforma compensaţia de chirie în rată la bancă pentru locuinţă. Care sunt condiţiile

La un simplu calcul, din această sumă lunară, s-ar putea achita rate pentru 10.000 de locuințe, luând în considerare o rată lunară de 800 lei. 

  • RECOMANDARE: Salarii poliţiști. Orele suplimentare vor fi plătite cu 75% din solda de bază. Jandarmii vor avea indemnizaţie de 10% pentru intervenţii

În acest moment, polițiștii și militarii care beneficiază de compensația de chirie și își achiziționează o locuință, pierd acest drept. 

Ce spun iniţiatorii proiectului

Proiectul, depus deja la Senat, a fost inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD. 

Inițiatorii susțin că nici MAI, nici MApN sau alte instituții din sistemul de ordine și apărare nu au mai avut fonduri pentru construcția de locuințe, astfel că suma oferită ca și compensație pentru chirie a rămas singurul sprijin pentru militari și polițiști. 

Când angajatul contractează un credit imobiliar, încetează plata acestei sume, deși militarul sau poliţistul are nevoie în continuare de sprijin pentru achiziționarea locuinței în proprietate. 

Veşti bune pentru poliţişti şi militari! Îşi pot transforma compensaţia de chirie în rată la bancă pentru locuinţă. Care sunt condiţiile

“Mai mult, deși dreptul la compensația lunară acordată cu titlu de chirie este prevăzut de legiuitor prin legislația cadru în mod individual, pentru fiecare cadru, în practică angajatorii optează pentru o soluție discutabilă și contestabilă.

Astfel, deși anterior căsătoriei două cadre beneficiază fiecare de compensația lunată pentru chirie, ulterior căsătoriei chiria se acordă doar unui singur partener, iar efectul acestei practici este acela că multe cadre optează să nu mai procedeze la încheierea căsătoriei, pentru a nu pierde acest drept”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Veşti bune pentru poliţişti şi militari! Îşi pot transforma compensaţia de chirie în rată la bancă pentru locuinţă. Care sunt condiţiile