Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Poliţiştii ameninţă că nu vor păzi secţiile de vot pe 9 iunie, dacă nu primesc şi ei majorări salariale de 10%

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) critică proiectul de Ordonanţă de care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice, susţinând că acesta îi discriminează, din nou, pe poliţişti şi militari. Sindicaliştii îi transmit premierului Marcel Ciolacu că, "în funcţie de poziţionarea Guvernului" faţă de revendicările lor, vor decide dacă este necesară declanşarea unui nou conflict de muncă, care poate duce până la neasigurarea pazei secţiilor electorale de către poliţişti.

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 14:33

Poliţiştii ameninţă că nu vor păzi secţiile de vot pe 9 iunie, dacă nu primesc şi ei majorări salariale de 10%

SNPPC, organizaţie care reprezintă peste 36.000 de angajaţi din cadrul MAI, cataloghează ca "discriminatoriu" proiectul OUG privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice, postat în transparenţă pe site-ul Ministerului Muncii, document care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii reclamă faptul că familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională este exclusă din acest proiect de act normativ, "deşi are drepturi financiare semnificative de recuperat".

Sindicaliştii îl anunţă pe Marcel Ciolacu că iau în calcul declanşarea unor conflicte de muncă, ce pot duce până la neasigurarea pazei secţiilor electorale la alegerile care urmează.

SNPPC: "Polițiștii și militarii, uitați din nou la acordarea unor majorări salariale! Vom refuza paza secțiilor de vot!"

Articolul continuă după reclamă

Redăm mai jos, integral, comunicatul Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual:

Pe acelaşi subiect

"Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru

Prin prezenta, în calitate de Federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate "Ordine publică", gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, având în componență peste 36.000 de angajați din cadrul MAI, cărora le reprezentăm drepturile și le promovăm interesele profesionale și economico-sociale, vă aducem la cunoștință o situație cu implicații discriminatorii pentru angajații din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională:

În concret, ne referim la proiectul OUG privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, postat în transparență pe site-ul Ministerului Muncii, care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice, mai puțin a unor familii ocupaționale care au primit deja diferite majorări salariale, în ultimii ani, inclusiv 5%, începând cu luna  ianuarie 2024,  precum și a familiei ocupaționale din Anexa VI a Legii-cadru nr. 153/2017– Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care este exclusă din acest proiect de act normativ, deși are drepturi financiare semnificative de recuperat.

Domnule prim-ministru,  

După cum bine cunoașteți – urmare numeroaselor noastre adrese și a discuțiilor avute, în acest an, cu dumneavoastră, personal, și cu întreaga conducere a Guvernului, la sediul MAI, în data de 23 ianuarie –, în ceea ce ne privește, actuala guvernare are încă restanțe salariale de achitat, rezultate din neaplicarea la termenele prevăzute a Legii-cadru nr. 153/2017, dar și alte drepturi financiare, care ar trebui actualizate (unele sunt la valorile de acum 5 sau chiar 15 ani). Pentru conformitate, vi le reamintim, în detaliu: actualizarea în plată a normei de hrană (este neactualizată de peste 5 ani); aplicarea sporurilor / majorărilor / indemnizațiilor / primelor la cuantumul actual, în plată, al salariului de funcție / de bază / soldei; acordarea sporului sporului pentru lucru cu informații clasificate prin raportare la salariul / solda în plată; acordarea majorării salariale pentru toate structurile care desfășoară activități privind combaterea corupției, prin raportare la salariul / solda în plată; aplicarea majorării pentru funcții de conducere / comandă la salariul / solda în plată; actualizarea compensației pentru chirie la valoarea pieței (drept neactualizat din 2009); emiterea Ordinului de ministru pentru acordarea majorării prevăzute la art. VIII din OUG nr. 26/2024.

În acest context, al numeroaselor restanțe salarial-financiare către familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, considerăm că proiectul de OUG în discuție este complet discreționar și discriminatoriu în raport cu interesele noastre. Drept urmare, apreciem că este necesară remedierea situației în cauză, fapt pentru care se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceți și al coaliției de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaționale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%. Pe această cale, vă readucem la cunoștință faptul că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca polițiștii să nu asigure paza secțiilor electorale".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Poliţiştii ameninţă că nu vor păzi secţiile de vot pe 9 iunie, dacă nu primesc şi ei majorări salariale de 10%