Antena Meniu Search
x

Foto Poluare masivă în Capitală. Octavian Berceanu: "Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate"

Site-ul calitateaer.ro, conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, raportează sâmbătă niveluri ridicate de poluare în mai multe zone din Capitală. Iar fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, are și o explicație: se ard din nou cantități uriașe de deșeuri în Ilfov. "Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer. Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto", a scris el pe Facebook.

de Redactia Observator

la 22.10.2022, 17:02

niveluri ridicate de poluare în București, 22 octombrie 2022
Poluare masivă în Capitală. Octavian Berceanu: "Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate" - calitateaer.ro

Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu ridică din nou problema arderilor ilegale de deșeuri, într-o postare pe Facebook în care acuză lipsa de implicare a autorităților și "vortexul financiar din centrul Bucureștiului".

"Ce se întâmplă în Ilfov nu rămâne în Ilfov!

Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate, plus ocazional și strident spre seară, a ceva chimic.

Din experiență personală de comisar general al GNM va pot spune că mirosul de ouă stricate e mirosul care provine de pe gropile active de gunoi, acolo unde gazul de groapă în loc să fie captat și neutralizat prin ardere e lăsat liber în aer sau e simulată o neutralizare a gazului.

Pe acelaşi subiect

Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer. Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto. Oriunde ieși pe Centura București sau pe A1, A2, A3 ori alt drum național poți să vezi zeci de fumuri negre care au drept sursă arderi ilegale.

Culmea e faptul că acestea sunt infracțiuni conform legii, pot fi sesizate la 112, sunt vizibile de oricine de la 3-5 km, dar nicio instituție nu pune probleme infractorilor.

Într-o filmare cu camera ascunsă un infractor spune că arde 2 camioane de cabluri săptămânal. Ce nu spune infractorul e că în urma unui camion încărcat cu 17.000 kg de cabluri îi rămân aproape 10.000 kg de sârmă de cupru, care valorează 60.000 euro. Ori din 60.000 de euro obținuți în 3 ore de arderi pe timpul nopții poți să împuți jumătate din București, dar și să împarți bani către cei care te pot prinde că infractor.

Bucureștiul după ora 19.00 este mult mai cald decât zona Ilfov. Căldura se ridică din betoanele calde și formează un vortex. Un fel de mică tornadă termică scoate vertical aerul cald din centrul orașului și trage că un aspirator aerul rece din jurul orașului. Dar tocmai acest aer mai rece absorbit spre centru e plin de poluarea și mirosul infracțiunilor de mediu.

Centrul Bucureștiului funcționează și că un vortex financiar al crimei organizate. Tot în centru Bucureștiului sunt atrași și banii murdari făcuți în capitala infracționalității de mediu și nu numai, Ilfov!", a scris pe Facebook fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer

La începutul acestei luni a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene. Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utiliatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

"Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem. În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Datele din aplicația Calitate Aer sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Poluare masivă în Capitală. Octavian Berceanu: "Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate"