Antena Meniu Search
x

Video Pomii fructiferi, afectați de schimbările climatice. Ionela își pregătește livada pentru iarnă, deși producția din acest an a scăzut și cu 50% la unele fructe

Începe curăţenia de toamnă, nu în casă, ci în livadă. Pomii fructiferi trebuie pregătiţi pentru iarnă, o perioadă stresantă pentru pomicultori. În cazul perilor, investiţia nu este pe măsura profitului, mai ales în acest an când vremea nu a ţinut cu producţia. În condiţiile acestea, specialiştii în pomicultură se gândesc serios să modifice soiurile pentru a face faţă schimbărilor climatice. 

de Redactia Observator

la 12.11.2023, 09:14

Vezi și

Doamna Ionela deţine o livadă de ani buni. Este o afacere de familie, întreţinută cu multă muncă şi pasiune. Zilele acestea, treaba începe în zorii dimineţii. Chiar daca producţia de anul acesta a dezamăgit-o, curăţarea pomilor este vitală.

Ionela Morar, administratora livezii: Producţia a fost mult mai mică, iar cheltuielile se raportează la producţia pe care o avem. La perele de vară am avut o pierdere de 50%, la cele de toamnă şi iarnă undeva la 30%. Am observat, la mulţi dintre ei, că au început să înflorească, ceea ce nu este bine.

Schimbările climatice bulversează pomii şi sabotează producţia viitoare

Schimbările climatice bulversează pomii şi sabotează producţia viitoare, ceea ce înseamnă că şi anul viitor pomicultorii riscă să fie pe minus.

Pe acelaşi subiect

Sonia Morar, inginer horticultor: Sunt pomi, în special cei de vară, de toamna timpurie, care au început să înflorească sau să înmugurească, ceea ce scade producţia pentru anul viitor.

Ca să nu iasă constant în pierdere, specialiştii în pomicultură se gândesc la tot felul de soluţii pentru a-şi adata plantaţia la temperaturile capricioase.

Anul acesta, producţia de mere şi pere este sub media ultimilor 5 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Pomii fructiferi, afectați de schimbările climatice. Ionela își pregătește livada pentru iarnă, deși producția din acest an a scăzut și cu 50% la unele fructe