Antena Meniu Search
x

Video Fenomen rar în mijlocul toamnei. Localnicii au ieşit în grădini să se mire de ce văd: "Avem surprize"

Vremea complet anormală ne dă peste cap. Azi-dimineaţă au fost minus 10 grade în Transilvania, iar peste două zile vom ajunge la 33 în sud. Variaţiile extreme de temperatură au debusolat şi natura. La mijlocul toamnei, pomii fructiferi au înflorit din nou, ca primăvara şi există riscul să nu mai rodească la anul. 

de Redactia Observator

la 19.10.2023, 20:24

Vezi și

A fost prima noapte geroasă din acest sezon rece. Localnicii din Miercurea Ciuc au dârdâit dimineaţă la minus 10 grade Celsius, dar la prânz au transpirat de cald. 

Femeie: Nu rezistă organismul. Pe după-amiază trebuie să te dezbraci la tricou, că este cald, iar dimineaţa este foarte, foarte rece. 

Femeie: Vine iarna, deci mult nu mai este. 

În Oltenia au început să înflorească pomii fructiferi

Pe acelaşi subiect

Record de temperaturi negative s-a înregistrat la Joseni, minus 6 grade Celsius, şi în Făgăraş, minus 5 grade. Dacă în Transilvania a fost ger, în Oltenia au început să înflorească pomii fructiferi de cald ce a fost. Localnicii, care se pregăteau să spargă lemne pentru foc, au ieşit în grădini să se mire de ce văd.

Localnică: E foarte cald. 

Reporter: Au mai înflorit cireşii aşa târziu, în octombrie?

Localnică: Da, da. Avem surprize.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În special vişinii şi cireşii dau semne că au încurcat anotimpurile. Suntem în prag de iarnă, dar cu 20 de grade în termometre la prânz. Vremea caldă a dat peste cap pomii care au înflorit a doua oară în acest an.

Chiar dacă pe ramuri sunt fructe, ele nu vor ajunge la maturitate

Astfel de fenomene sunt rare, spun inginerii horticoli. Chiar dacă pe ramuri au apărut fructe, ele nu vor ajunge, însă, la maturitate.

Ion Călinoiu, inginer horticol: Aceşti muguri, aflaţi în stare latentă, au intrat după o perioadă de secetă în activitate, s-au redeschis şi au dat aceste flori. Odată cu apariţia temperaturilor scăzute o să cadă. Deci n-o să avem o a doua recoltă.

Temperaturile vor creşte treptat până la sfârşitul săptămânii

Temperaturile vor creşte treptat până la sfârşitul săptămânii. În weekend, la mare o să avem nevoie de protecţie solară dacă vrem să ne plimbăm pe faleză sau să ne adăugăm pe piele un bronz târziu. 

Andreea Filip, reporter Observator: Suntem în faţa unui weekend cu adevărat de vară la malul mării cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius. Duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O vreme de plajă, însă nu şi de baie. Apa mării va avea 17 grade Celsius. 

Zonele în care termometrele vor indică chiar şi 33 de grade

Meteorologii anunţă că vom avea recorduri de temperatură în cea mai mare parte a ţării. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Termometrele vor indică chiar şi 33 de grade la umbră în Lunca Dunării, dar vor fi peste 30 de grade inclusiv în nordul Moldovei. Valul de căldură din zona ţării noastre va face ca şi nopţile să fie anormal de calde, iar temperaturile dimineţii, din cea mai mare parte a ţării ar fi trebuit să se înregistreze de fapt la amiază.

Vremea va fi nefiresc de caldă şi săptămâna viitoare. În sudul ţării vor fi temperaturi potrivite în sezonul cald, de peste 25 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Vremea » Fenomen rar în mijlocul toamnei. Localnicii au ieşit în grădini să se mire de ce văd: "Avem surprize"