Video Pompieri, acuzaţi de un jaf de 100.000 de euro în timpul incendiului de la Prosper. "Vitrinele nu puteau fi sparte decât cu ceva foarte tare, un topor"
Proprietarii unui magazin susţin că le-au dispărut bijuterii de 100.000 de euro în timpul unei intervenţii a pompierilor din Bucureşti. Furtul ar fi avut loc după un incendiu de proporţii care a distrus un centru comercial. La doi ani după dosarul penal deschis, poliţia nu are suspecţi, iar conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti îşi consideră subalternii fără pată până la proba contrarie.
Incendiul care a izbucnit la centrul comercial din cartierul 13 septembrie a distrus mai multe magazine. Un patron susţine, însă, că lui nu focul i-a făcut pagube. Bijuteriile ar fi fost furate pentru că vânzătoarea nu a apucat să le pună în seif când au izbucnit flăcările.
"Aici este lovitură dată intenţionat aici, în geam aici. Uitaţi-vă la geam, geamurile sunt lovite intenţionat, din lateral. Geamul care este dublu cu folie antiefracţie". Aceste imagini au fost filmate în complexul comercial după trei zile de la incendiu, când autorităţile le-au dat voie antreprenorilor să intre şi să evalueze pagubele.
Proprietar: Ce am găsit acolo... e dezastru, era totul vandalizat, vitrinele fiind foarte bine securizate, nu putea fi sparte decât cu ceva foarte tare, cu un topor, poate.
Pagubă de 100.000 de euro după incendiu
Proprietarii spun că în timpul intervenţiei pompierilor şi în timpul cercetărilor nu au avut voie să intre în centrul comercial. Ar fi descoperit paguba de 100.000 de euro după plecarea autorităţilor şi au formulat un cerc de suspecţi.
Proprietar: Complexul a fost păzit la exterior de poliţie şi la interior de pompieri, aceste informaţii ni s-au oferit. Nu vreau să acuz, dar dacă nu avea nimeni acces acolo, nu ştiu...cine ar putea să intre altcineva? Clădirea a fost păzită în permanenţă. Noi am putut intra după trei zile, şi cu poliţia, a fost filmat tot.
Pompierii au dat declaraţii în faţa anchetatorilor
Bianca Iacob, reporter Observator: Într-un răspuns pentru Observator, ISU-BIF spune că instituţia a oferit sprijinul necesar în cercetări şi că integritatea pompierilor rămâne o prioritate, deci, pe durata cercetărilor vor oferi acelaşi sprijin. Nimic altceva. Potrivit informaţiilor Observator, mai mulţi pompieri care au participat atunci la intervenţie au dat declaraţii anchetatorilor.
Dosarul penal este pe masa procurorilor militari de doi ani. Aceştia anchetează doar fapta, furt calificat, fără să aibă suspecţi. Proprietarul care a reclat furtul bijuteriilor susţine că nu a fost audiat încă pentru a-şi spune propria variantă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰