Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea din spatele clipului viral cu Ion Iliescu, în anul 2099. "Este o memă în viaţă"

Reporterii Observator au aflat cine este creatorul clipului viral cu Ion Iliescu în anul 2099. Un programator din Bucureşti, fascinat de câte bancuri cu fostul preşedinte pot să inventeze românii. Clipul îl arată pe Iliescu într-o lume Star Trek, în timp ce se gândeşte la următorii 200 de ani pe care îi mai are de trăit. Dincolo de glume, parlamentarii vor reanaliza un proiect de lege care pedepseşte deep fakeul. 

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 20:43

Parcă întinerit, Ion Iliescu, se plimbă în anul 2099 într-un Bucureşti SF. Filmul a fost creat în doar 12 ore de artistul digital Aurel Manea mai mult ca o glumă.

"De ce Ion Iliescu? Pentru că este o memă în viaţă. E amuzant subiectul pentru toată lumea, toată lumea îl cunoaște. Am vrut să fac ceva light, adică fără încărcătură prea grea. Nu mă așteptam să fie un succes atât de mare, orcium", spune Aurel Manea, artist digitatal.

 Filmul a fost creat în doar 12 ore

Vezi și

Creaţiile deep fake cu politicieni sunt tot mai populare în acest an electoral. Într-un clip viral, Klaus Iohannis cântă la acordeon acompaniat la orgă de Marcel Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

Alt clip realizat cu inteligenţa artificială îi arată pe candidaţii la Cotroceni pe un podium. Diana Şoşoacă poartă o salopetă din drapelul Rusiei, Mircea Geoană are costum de cowboy, iar Marcel Ciolacu duce o ladă de covrigi.

"În 2024, orice conţinut consumat în format digital este într-un fel sau altul suspectibil de a fi manipulat. Etic ar fi să fie foarte clar semnalat că este generat cu inteligenţă artificială", spune Dragoş Stanca, expert media.

O lege care prevede sancţiuni pentru creatorii care nu precizează că filmele pe care le-au făcut sunt deep fake a trecut de Senat, dar s-a blocat la comisii în Camera Deputaţilor şi va fi reexaminat. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Evenimente » Povestea din spatele clipului viral cu Ion Iliescu, în anul 2099. "Este o memă în viaţă"