Antena Meniu Search
x

Povestea elicopterelor Black Hawk, devenite celebre graţie filmului "Black Hawk Down", şi aterizarea forţată de la Bucureşti

Un incident mai rar întâlnit s-a produs, în cursul zilei de joi, când pilotul unui elicopter Black Hawk al armatei americane a fost obligat să aterizeze forţat la doi paşi de centrul Bucureştiului.

de Redactia Observator

la 15.07.2021, 16:38

Bucureştenii s-au simţit, pentru câteva momente, precum în celebra peliculă "Black Hawk Down"
Bucureştenii s-au simţit, pentru câteva momente, precum în celebra peliculă "Black Hawk Down" - Profimedia
  • Un elicopter Black Hawk al Armatei americane a aterizat forţat la doi paşi de centrul Bucureştiului.

Incidentul s-a produs în Piaţa Charles de Gaulle, la doi paşi de sediul Televiziunii Române, şi a produs spaimă printre trecători, dar şi probleme mari în ceea ce priveşte traficul auto în zonă.

Imediat au apărut şi reacţii, mizându-se în special pe ideea apariţiei unor probleme tehnice. Reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti au dat asigurări că lucrează cu partenerii din România pentru a stabili toate circumstanţele în care s-a produs incidentul.

Elicopterele Black Hawk, devenite celebre graţie filmului "Black Hawk Down"

Elicopterele Black Hawk au fost lansate în anii '70. Primul zbor cu un elicopter Black Hawk s-a făcut în octombrie 1974, iar în 1979 au început să fie elicopterele în mod uzual. S-au produs circa 4.000 de astfel de elicoptere până acum, o parte dintre ele fiind utilizate de forţele armate din Statele Unite ale Americii, dar şi de cele din Japonia, Columbia sau Coreea de Sud.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, elicopterele Black Hawk au devenit celebre mai ales după apariţia peliculei "Black Hawk Down", film ce adună o mulţime de vedete Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Jason Isaacs, Tom Hardy, Eric Bana sau Orlando Bloom. 

De altfel, martorii incidentului produs în centrul Bucureştiului au recunoscut că, pentru o secundă, s-au crezut în celebra peliculă. Din fericire, era vorba doar despre un zbor de antrenament efectuat înainte de festivităţile organizate pe 20 iulie, cu ocazia Zilei Forţelor Aeriene, şi pe 21 iulie, cu ocazia încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan.

Detalii tehnice ale elicopterelor Black Hawk

Elicopterele Black Hawk au o lungime de 19,76 metri şi o capacitate de doi piloţi, doi şefi de zbor şi 11 pasageri sau şase pasageri întinşi. Lungimea fuzelajului este de 2,36 de metri, lungimea rotorului este de 16,36 de metri, iar înălţimea este de 5,13 metri. Elicopterul gol are în jur de 4,8 tone, iar în total ar putea ajunge la 10,7 tone.

Viteza maximă admisă a elicopterului este de 361 de kilometri pe oră, iar autonomia elicopterului este de peste 2.200 de kilometri. 

Pe lângă clienţii prezentaţi mai sus, respectiv, forţele armate din Statele Unite ale Americii, Japonia, Columbia şi Coreea de Sud, elicopterele Black Hawk mai sunt utilizate de operatori din Arabia Saudită, Australia, Austria, Bahrain, Brazilia, China, Taiwan, Chile, Suedia, Maroc, Thailanda, Malaysia, Iordania sau Filipine.

Incidente în care au fost implicate elicoptere Black Hawk

Elicopterele Black Hawk, precum cel implicat în incidentul de la Bucureşti, au fost implicate în mai multe incidente de-a lungul timpului. 16 elicoptere Black Hawk s-au prăbuşit în perioada 1981-1984, provocând moartea a 22 de persoane. În martie 1994, un elicopter Black Hawk al forţelor armate din Coreea de Sud a explodat, toate cele şase persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa.

Două elicoptere Black Hawk ale armatei americane au fost lovite din greşeală de US Air Force, în nordul Irakului, în aprilie 1994. 26 de peroane, pasageri şi membri ai echipajelor, au murit. Două elicoptere Black Hawk ale armatei australiene s-au ciocnit în timpul unui exerciţiu efectuat în iunie 1996. 18 persoane au murit.

Elicopterele Black Hawk au fost implicat doar anul trecut în opt incidente teribile petrecute în ţări precum Taiwan, Filipine, Iordania sau Afganistan. Bilanţul total al victimelor a fost de cel puţin 10 morţi şi 22 de răniţi grav.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Povestea elicopterelor Black Hawk, devenite celebre graţie filmului "Black Hawk Down", şi aterizarea forţată de la Bucureşti