Antena Meniu Search
x

Video Povestea preotului luteran din Roșia care a ținut 14 ani slujba într-o biserică goală. ”Am știut că Dumnezeu nu vrea sa plec”

A refuzat să emigreze când toţi saşii din satul său s-au mutat în Germania. Şi a rămas să ţină slujbe într-o biserică goală vreme de 14 ani. Este povestea impresionantă a unui preot din localitatea Roşia, judeţul Sibiu, care a pus credinţa faţă de Dumnezeu mai presus de orice. Iar devotamentul său a primit răsplata. Acum, biserica i s-a umplut din nou de credincioşi.

de Andrei Naiţă

la 04.07.2021, 22:05

Vezi și

Eginald Schlattner îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care mica biserică luterană din Roşia era neîncăpătoare pentru credincioşi. S-a mutat aici în urmă cu mai bine de 40 de ani şi a reuşit să strângă în jurul său întreaga comunitate. Apoi, saşii au început să emigreze în Germania şi în jurul lui s-a făcut gol. Deşi putea să plece, preotul luteran a ales să rămână, convins că Dumnezeu are o misiune pentru el.

Eginald Schlattner, preot luteran: ”Am suferit când am văzut că din săptămână în săptămână rămân fără obşte. Dar am ştiut un lucru. Dumnezeu nu vrea sa plec”.

Preotul a scris unele dintre cele mai strălucite romane de limbă germană

Din disperare, în 1990 a început să scrie unele dintre cele mai strălucite romane de limbă germană. "Cocoşul decapitat", după care a fost făcut şi un film în regia lui Radu Gabrea, şi "Mănuşile roşii", au făcut senzaţie pe plan internaţional.

Pe acelaşi subiect

Eginald Schlattner, preot luteran: ”Mi s-au deschis acolo uşi care pentru alţii se închid şi am început să scriu nişte romane care au depăşit România, care au depăşit Ardealul, care au depăşit provincialismul săsesc”.

Cărţile lui au fost traduse în multe multe limbi, chiar şi în japoneză.

Eginald Schlattner, preot luteran: ”Aceste cărţi nu le-aş fi putut scrie niciodata ca emigrant în Germania. N-am regretat niciodată că n-am plecat şi am numai paşaport românesc”.

Preotul a fost închis în vremea comunismului

Asta deşi a simţit pe propria piele ororile comunismului, fiind închis mai bine de doi ani pentru "tăinuirea delictului de înaltă trădare".

Eginald Schlattner, preot luteran: ”Când mi-a dat drumul de Anul Nou, în '60, nu am mai fost în stare să mă duc drept înainte, iar aerul m-a dărâmat”.

După 14 ani, biserica e din nou plină de credincioși

L-au zidit la loc Dumnezeu şi comunitatea. După 14 ani în care a slujit singur, acum nu mai exista duminică în care să nu fie oameni la biserică.

Eginald Schlattner, preot luteran: ”Eu ţin două predici, una în limba română şi alta în limba germană. Ca bunul Dumnezeu să nu se plictisească să mai audă încă o dată acelaşi lucru”.

Recent, statul german i-a decorat fidelitatea faţă de adevăr şi dreptate. În semn de recunoştinţă, i-a conferit crucea de merit în rang de cavaler.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Povestea preotului luteran din Roșia care a ținut 14 ani slujba într-o biserică goală. ”Am știut că Dumnezeu nu vrea sa plec”